Grčka gradi novu ogradu na granici sa Turskom

Grčka gradi novu ogradu na granici sa Turskom

Grčka planira da izgradi novu ogradu od 140 kilometara kako bi pokrila cijelu evropsku granicu sa susjednom Turskom u nastojanju da obuzda značajne tokove ilegalnih migranata, najavio je ministar za zaštitu građana Takis Teodorikakos.

„Izgradnja prve dionice od 35 kilometara nove ograde trebalo bi da počne odmah“, rekao je Teodorikakos, dodajući da je konačna odluka vlade da napravi ogradu od 140 kilometara na rijeci Evros, prenosi srna.

Grčka i Turska dijele oko 200 kilometara zajedničke granice u Evropi koja ide prvenstveno duž rijeke Evros, ali između dvije države postoji i kopnena granica.

Grčka već ima postavljenu betonsku i bodljikavu žičanu barijeru na preko 40 kilometara granice, odnosno u blizini turskog grada Jedrena. Ograda je prvobitno postavljena 2012. godine, a produžena je 2021. godine.

„Rijeka Evros se sama po sebi nije pokazala kao dovoljno izazovna prepreka za ilegalne migrante“, kaže Teodorikakos, dodajući da je istoimena pokrajina postala žarište za neregularne prelaze.

On je podsjetio da je u Evrosu grčka policija svojim angažovanjem spriječila ilegalnu invaziju na zemlju od 256.000 ilegalnih imigranata.

Tokom prošle godine, EU je zabilježila najveći nivo ilegalne migracije od migrantske krize 2015-2016.

Prema najnovijim podacima Fronteksa, granične agencije bloka, otkriveno je oko 308.000 „neregularnih ulazaka“ preko spoljnih granica EU tokom 11 mjeseci 2022. godine, što predstavlja oštar porast od 68 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Na rutama zapadnog Balkana i centralnog Mediterana zabilježen je najveći protok ilegalnih migranata u protekloj godini, navodi Fronteks, prenosi „Raša tudej“.

 

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This