Gotovo je, pao je ogroman ukrajinski grad

Gotovo je, pao je ogroman ukrajinski grad

Ovo je katastrofa, naređeno povlačenje: ‘Više nema smisla’, sve podsjeća na Mariupolj

Nakon žestokih borba za svaku ulicu koja je premašila već mjesec dana, guverner Luganska Serhij Gajdaj objavio je na svome Telegramu kako se ukrajinske snage povlače iz Sjeverodnjecka.

“Ukrajinske oružane snage moraće se povući iz Sjeverodonecka. Primile su takvu zapovijed”, napisao je Gajdaj, a podsjetimo, ranije se spominjalo i povlačenje iz obližnjeg Lisičanska kako bi se izbjeglo opkoljavanje koje je prijetilo kako su ruske snage zauzele dva naselja južno od grada koji je također pod teškim artiljerijskim napadima.

Inače, luganski guverner procjenjuje kako je u Sjeverodonjecku 90% domova uništeno ili teško oštećeno, te kako nema smisla ostajati na rascjepkanim obrambenim položajima samo kako bi se ostalo.

Novi Mariupolj

Uz Mariupolj, upravo je Sjeverodonjeck doživio neke od najžešćih borbi od početka ruske invazije. Jeziva je sličnost sa južnim lučkim gradom jer baš kako su posljednji mariupoljski borci prije nego su se predali, odolijevali ruskim protivnicama u podrumima čeličane Azovstal, tako su se i ukrajinski borci u Sjeverodonjecku sklonili u veliku hemijsku tvornicu Azot (kao i broj civila u oba slučaja, što su navela ukrajinski izvještaji).

Zastrašujuće je bilo i granatiranje spomenute hemijske tvornice zbog štetnih stvari koje su izlazile u požaru, a nade za obranu, unatoč jakim ukrajinskim protivofanzivama, propale su kada su Rusi uspjeli raznijeti sve mostove preko tamošnje rijeke, čime su odsjekli grad.

Nakon što su Ukrajinci uspješno obranili Kijev i  pregovorima u Istanbulu s Rusijom dogovorili rusko povlačenje sa sjevera, čini se kako su Rusi, po svemu sudeći, odlučili osvojiti Donbas pod svaku cijenu. Ranije su britanski obavještajni izvještaji naveli kako su Rusi naučili na svojim prethodnim greškama te invaziju nastavljaju puno sporije kako bi spriječili gubitke.

Dnevno.hr

CATEGORIES
Share This