Gori Pariz: Zaustavljen saobraćaj, uhapšeno 667 osoba

Gori Pariz: Zaustavljen saobraćaj, uhapšeno 667 osoba

Najmanje 667 osoba uhapšena je širom Francuske zbog učešća u nasilnim nemirima zbog ubistva alžirskog tinejdžera u predgrađu Pariza, a francuski predsjednik Emanuel Makron održaće danas novi hitan sastanak Vlade o tom pitanju.

Širom Francuske neredi su izbili treću noć zaredom zbog ubistva alžirskog tinejdžera koga je ubio policajac u utorak u Nanteru zbog toga što nije zaustavio automobil, preneo je Rojters.

Pojedini gradovi su čak preduzeli preventivne mjere da bi izbjegli nove incidente, javila je televizija BFM.

Policijski čas je uveden u Klamaru, Medonu i Kompjenju od 21.00 ili 22.00 sata uveče do 6.00 sati ujutru, u pojedinim slučajevima do sljedećeg ponedjeljka.

Tramvaji i autobusi u Il de Fransu prestali su da saobraćaju u srijedu u 21 sat.

U Nanteru je organizovan marš belaca zbog ubistva 17-godišnjeg tinejdžera, a u povorci je bilo više od 6.000 ljudi i bilo je nekoliko podmetnutih požara, kao i drugih incidenata.

Na protestu u Marselju na policajce je otvorena minobacačka vatra kada je jedan policajac povrijeđen i prebačen u bolnicu.
Izlozi prodavnica su takođe razbijeni tokom nemira, a objekti su opljačkani.

Elitna jedinica Nacionalne policije mobilisana je u Lionu, Rubeu i Bordou.

U Grenoblu je na autobuse otvorena minobacačka vatra, a agenti javnog prevoza su tada iskoristili svoje pravo na povlačenje iz saobraćaja, saznaje BFMTV iz sindikalnog izvora. U nekim gradovima gađane su vladine zgrade. U Remsu je napadnuta i opljačkana policijska stanica.

U Avinjonu demonstranti su pokušali da zapale stanicu opštinske policije, a molotovljev koktel bačen je na policijsku kancelariju u Pou.

(Agencije) Foto: independent.co.uk

CATEGORIES
Share This