Francuzi napali gardu Nigera. Oglasili se borci za slobodu Nikera, podignuta borbena gotovost

Francuzi napali gardu Nigera. Oglasili se borci za slobodu Nikera, podignuta borbena gotovost

Borci za slobodu Nigera saopštili su da je francuska vojska napala borce predsedničke garde i narušila vazdušni prostor zemlje, piše ruska agencija RIA Novosti.

Nacionalni savjet za odbranu otadžbine, formiran poslije prevratau Nigeru naredio je da se podigne nivo borbene gotovosti.

Prošle nedelje je istekao rok koji je postavila Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) liderima Vojnog savjeta da vrate predsjednika Mohameda Bazuma na njegovu funkciju.

Dan ranije, Si-En-En je javio da su Oružane snage Nigera rasporedile pojačanje u prestonicu Nijamej kako bi se pripremile za moguću vojnu intervenciju.

Kako javlja radio stanica RFI, u intervenciju bi mogla biti uključena vojska Nigerije, Segenala, Benina i Obale Slonovače.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smjenjuju Muhameda Bazuma sa mjesta predsjednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko djelovanja partija.

Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom prevrata on je predvodio predsjedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma.

Agencije

CATEGORIES
Share This