Francuska strahuje da ne prođe kao Kazahstan

Francuska strahuje da ne prođe kao Kazahstan

Francuska vlada radi na novim merama ograničavanja rasta cena struje, izjavio je ministar finansija Bruno le Mer.

On je poručio da zvanični Pariz želi da izbegne talas nezadovoljstva građana kakav je zahvatio Kazahstan.

“Pogledajte šta se događa u Kazahstanu, pokazuje nam šta se može dogoditi kada cene energije eksplodiraju, to je politički opasno”, rekao je ministar finansija novinarima u novogodišnjem govoru, prenosi portal Indeks.

Cene energije osetljiva su tema u Francuskoj. Tako je povećanje poreza na gorivo u 2018. pokrenulo višemesečne ulične proteste koji su prerasli u širi antivladin pokret.

Energija je u 2021. poskupela širom sveta, a Pariz se obavezao da će zaštititi domaćinstva ograničenjem rasta regulisanih cena struje na samo četiri posto u februaru. Cene su u međuvremenu još više porasle, a pokušaj zvaničnog Pariza da ih zamrzne ograničenjem naknada pokazao se nedovoljnim.

Cene bi mogle da skoče i do 40 posto

“Ako u narednim danima ne nađemo rešenje za cene struje, Francuzima će krajem januara struja poskupeti od 35 do 40 posto”, rekao je Le Mer.

“Na kocki su hiljade radnih mesta. Protekle dve nedelje radili smo noću i danju kako bismo pronašli rešenje koje će jemčiti gornju granicu rasta cene električne energije od četiri posto i zaštititi intenzivne potrošače među kompanijama”, dodao je francuski ministar finansija.

Zvanični Pariz je razmatrao mogućnost da državna elektroenergetska kompanija EDF ponudi konkurenciji više struje iz nuklearnih elektrana po povoljnijim cenama, kako dobavljači ne bi plaćali visoke cene struje na veleprodajnim tržištima koje utiču i na cenu struje za domaćinstva.

Le Mer je rekao da je razgovarao s čelnikom EDF-a Žanom-Bernardom Levijem i s poverenicom EU za tržišnu konkurenciju Margret Vestager, koja je s drugim članovima Evropske komisije doputovala u Pariz radi početka francuskog šestomesečnog predsedavanja Evropskoj uniji.

B92

CATEGORIES
Share This