FBI upao u kuću Donalda Trampa! Provalili mu u sef, tvrdi bivši predsjednik SAD, okupile se njegove pristalice

FBI upao u kuću Donalda Trampa! Provalili mu u sef, tvrdi bivši predsjednik SAD, okupile se njegove pristalice

„Ovo je napad na mene i pokušaj da me spreče da se kandidujem za predsjednika 2024. godine“, rekao je Tramp

Agenti FBI su upali u rezidenciju Donalda Trampa u Mar-a-Lagou na Floriti, sa nalogom za pretragu, i provalili su u sefove bivšeg predsjednika SAD, objavio je Tramp i rekao da mu je dom „pod opsadom“.

– Nikad se nešto ovako nije desilo predsjedniku SAD pre. Pošto sam radio i sarađivao sa relevantnim vladinim agencijama, ovakav upad u moj dom nije bio potreban niti je primjeren. Ovo je prekršaj, zloupotreba pravosudnog sistema i napad radikalnih lijevih demokrata koji očajnički žele da me spriječe da se kandidujem za predsjednika 2024. godine, posebno poslije nedavnih istraživanja javnog mnenja, i koji će učiniti sve da zaustave republikance i konzervativce na predstojećim izborima – rekao je Tramp.

Ispred Trampove rezidencije okupilo se dosta pristalica Donalda Trampa.

– Na žalost, Amerika je sada postala jedna od takvih zemalja, korumpirana do nivoa kakav nije viđen ranije – rekao je Tramp, navodeći da su agenti provalili u njegov sef.

„Koja je razlika između ovog i Votergejta, kada su operativci upali u Demokratski nacionalni komitet? Ovde su upali u dom 45. predsjednika SAD“, rekao je Tramp.

Izvor Foks Njuza tvrdi da se upad desio rano jutros po američkom vremenu. On tvrdi da su agenti sa sobom ponijeli „otvarač sefova“ i da su provalili u „relativno nov sef“ u domu u „Mar-a-Lagou“. Izvor Foks Njuza tvrdi i da agenti „nisu našli ništa u sefu“.

Više izvora reklo je Foks Njuzu da je upad FBI u dom Trampa u Mar-a-Lagou u vezi sa materijalima koje je Tramp navodno ponio sa sobom poslije okončanja svog predsjedničkog mandata. Ovo je spominjano u istrazi Ministarstva pravde, gdje je navedeno da je „klasifikovani materijal pronađen u 15 kutija“.

Federalni zakon SAD zabranjuje premještanje klasifikovanih dokumenata na neautorizovane lokacije, ali moguće je da će Tramp ovo pokušati da ospori tvrdnjom da je kao predsjednik imao vrhovnu izvršnu moć, pa i u procesu deklasifikacije dokumenata.

Izvor Foks Njuza tvrdi da su agenti FBI u kući Trampa u Mar-a-Lagou pregledali svaku kancelariju, svaki sef, i da su pokupili sve dokumente i kutije sa dokumentima.

– Sve su uzimali, bez biranja – rekao je izvor Foks Njuza.

Republikanski nacionalni komitet (RNC) osudio je upad FBI kao „dvostruki standard“.

– Apsolutna moć kvari apsolutno. Bezbroj puta smo imali primjere kako demokrati zloupotrebljavaju zakon. Demokrati stalno koriste birokratiju kao oružje protiv republikanaca. Ovaj upad je nečuven. Ova zloupotreba vlasti mora da se zaustavi, a jedini način da se to uradi je da Amerika u novembru izabere Republikance – rekla je Rona Mekdanijel, predsedavajuća RNC.

Tramp je bio u Njujorku kad se desio upad. Izvor iz FBI potrvdio je za Foks Njuz da su agenti FBI iz Vašingtona, koji rade u Timu za prokupljanje dokaza, izvršili pad, i da su o tome prije akcije obavijestili kancelariju FBI u Majamiju.

Po standardnom protokolu, direktor FBI i Vrhovni tužilac su bili upoznati sa akcijom i dobili su pun izvještaj o njoj.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je za Foks Njuz da nemaju nikakvih vijesti o akciji, i uputio je novinare na Ministarstvo pravde za sva dodatna pitanja.

U Vašingtonu se u proteklih nekoliko nedelja pojačala istraga o događajima na Kapitolu 6. januara 2020. godine, pošto je Tramp odbijao da prizna rezultate izbora.

(Telegraf/FoxNews)

CATEGORIES
Share This