Evropi treba ruski gas, ali mi se okrećemo istoku

Evropi treba ruski gas, ali mi se okrećemo istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok, a dok Evropa pokušava smanjiti energetski ruski oslonac Putin uzvraća da vropske nacije neće moći odmah odustati od ruskog gasa, no čini se da ipak otvara vrata plaćanju u evrima.

Rusija isporučuje oko 40 posto prirodnog gasa potrebnog EU-u, no zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile su njen izvoz energije komplikujući finansiranje i logistiku postojećih poslova.

Dok EU raspravlja hoće li uvesti sankcije na ruski gas i naftu, a države članice snalaze se kupujući energente po svijetu, Kremlj uspostavlja bliže veze s Kinom, najvećim svjetskim potrošačem energije, i drugim azijskim zemljama, piše Euractiv.

“Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da se neće moći snaći bez ruskih energetskih resursa, uključujući, na primjer, prirodni plina”, rekao je Putin prošli tjedan na sjednici vlade i ocijenio da “u Europi trenutno nema racionalne zamjene” za ruski plin.

Putin je takođe rekao da Evropa, najavljujući prekid isporuke energenata iz Rusije, diže cijene i destabilizira tržište. Dodao je da će Rusiji, koja proizvodi desetinu svjetske nafte i petinu gasa, trebati nova infrastruktura za izvoz u Aziju.

Naložio je vladi da do 1. juna predstavi plan koji uključuje “širenje infrastrukture na zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičke sistem nabavke gasom.

Uključivanje tih ruta u širu mrežu moglo bi Rusiji teoretski omogućiti prebacivanje tokova gasa iz Evrope u Aziju i obrnuto.

Rusija je krajem 2019. godine pokrenula gasovodne sisteme za izvoz u Kinu, a u februaru je sklopila 30-godišnji ugovor za novi gasovod koji tek treba biti izgrađen.

Aludirajući na sankcije Zapada, Putin je takođe rekao da Rusija treba supstituirati uvoz opreme za proizvodnju nafte i gasa.

Putin je takođe rekao da bi uloga nacionalnih valuta u izvoznim poslovima trebala porasti, usred planova Rusije da pređe na rubalj za isporuku gasa, uglavnom u Evropu.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This