EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora

EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora

Evropska komisija je pod pritiskom Njemačke odložila glasanje o opštoj zabrani registracije novih automobila sa motorom na unutrašnje sagorijevanje od 2035. Odluku o pomjeranju glasanja u petak je saopštila Švedska koja u ovom polugođu predsjedava Evropskoj uniji.

Članice EU su u oktobru dogovorile zabranu puštanja u saobraćaj novih automobila koji ispuštaju gasove sa efektom staklene bašte.

Njemački ministar saobraćaja Folker Vising  je ove nedjelje zaprijetio vetom ako zabrana ne izuzme motore koji umjesto fosilnog sagorijevaju klimatski neutralno sintetičko gorivo.

On je glas Berlina uslovio prijedlogom koji ostavlja vrata otvorenim takvom gorivu, a time i automobilima sa klasičnim motorom.

Za usvajanje dokumenta, neophodna je podrška 15 od 27 članica EU sa najmanje 65 odsto od ukupnog stanovništva. Postojećem prijedlogu se protive i Italija, Poljska i Bugarska, tako da bez glasa Njemačke prijedlog ne prolazi.

Dugo se očekivalo da će glasanje, posljednji korak posle dugih pregovora i oktobarskog sporazuma, biti formalnost.

Vising, međutim, navodi da Evropska komisija uopšte nije reagovala na zahtjev Nemačke da predloži rješenje sa takozvanim e-gorivom, mada su se članice još ranije, u junu, o tome dogovorile.

DPA

CATEGORIES
Share This