Eskalacija nezadovoljstva građana: Demonstranti u Bagdadu upali u parlament (VIDEO, FOTO)

Eskalacija nezadovoljstva građana: Demonstranti u Bagdadu upali u parlament (VIDEO, FOTO)

Više od 100 osoba je povrijeđeno u jučerašnjim sukobima u Bagdadu nakon što su demonstranti upali u parlament, kao znak negodovanja zbog imenovanja novog premijera.

Demonstranti, odani bivšem premijeru Iraka Moktadi al Sadra, probili su u kompleks gdje se nalaze vladine zgrade uprkos tome što je osiguranje upotrijebilo suzavac i vodene topove da ih rastjera.

Oni su potom, kako je izvjestila iračka državna novinska agencija (INA), upali u parlament. Društvenim mrežama kruže videosnimke koji prikazuju ljude kako mašu iračkom zastavom prolazeći pored osiguranja.

Na osnovu informacija Ministarstva zdravlja Iraka, najmanje 125 ljudi je povrijeđeno, uključujući 100 civila i 25 vojnih osoba.

Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Iraku (UNAMI) opisala je nedavnu eskalaciju napetosti kao “duboko zabrinjavajuću”.

– Glasovi razuma i mudrosti ključni su za sprečavanje daljnjeg nasilja. Svi akteri se potiču na deeskalaciju u interesu svih Iračana – napisala je UNAMI na svojim društvenim mrežama.

Premijer u odlasku Mustafa al Kadimi pozvao je protestante da budu “mirni, strpljivi i racionalni”.

– Svi moramo sarađivati ​​kako bismo zaustavili one koji ubrzavaju ovaj problem i svi moraju dobro znati da će vatra pobune spaliti sve – rekao je Kadimi.

Premijer je naveo da je rješenje moguće konstruktivnim dijalogom rekavši da je “dilema politička, a njeno rješenje političko, a rješenje je moguće iskrenim i konstruktivnim dijalogom i pravljenjem ustupaka za dobrobit Iraka i Iračana”.

Protesti u zemlji su započeli nakon što je Mohammed Sija al Sudani službeno imenovan za premijera u ponedjeljak od strane Koordinacijskog okvira, najvećeg šijitskog saveza u iračkom parlamentu.

Njegovo imenovanje uslijedilo je nakon masovne ostavke al Sadrovog parlamentarnog bloka, grupe od više od 70 poslanika koji su se povukli iz vladajućeg tijela prošlog mjeseca u očitoj “demonstraciji sile” nakon višemjesečnog političkog zastoja.

Irak se muči s formiranjem nove vlade od parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine. Sadrovi vlastiti pokušaji da sastavi vladu prethodno su propali zbog protivljenja suparničkih blokova.

– Ako je ostanak sadističkog bloka prepreka formiranju vlade, tada su svi poslanici bloka časno spremni podnijeti ostavke u parlamentu – rekao je Sadr u televizijskom govoru u junu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This