Erdoan: Turska održava odnose sa Putinom

Erdoan: Turska održava odnose sa Putinom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan poručio je danas da je Turska održavala i sada održava odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dok svi sa Zapada „napadaju Rusiju“.

Turska je i zvanično više puta poručivala da ne namjerava da se pridruži sankcijama Rusiji, podsjeća agencija RIA Novosti.

„Dok su svi napadali Rusiju, mi nismo. Naprotiv, održavali smo odnose sa predsjednikom Putinom na isti način kao i prije“, rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u Mugli.

Turski lider je podsjetio na prijedlog ruskog lidera da se besplatno šalju hrana i đubrivo zemlјama koje su u nevolјi, posebno afričkim državama u kojima stanovništvo gladuje ili je na ivici gladi.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumijeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uklјučujući Odesu.

Taj ugovor je istekao 18. novembra, ali je podrazumijevao automatsko produženje za narednih 120 dana u nedostatku primedbi bilo koje ugovorne strane.

Ovaj ugovor je sastavni dio paket-aranžmana koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ali Moskva upozorava da je upravo to dio koji nije ostvaren u praksi.

U međuvremenu su UN uputile zvanična uvjeravanja da će Rusiji biti ukinuta postojeća ograničenja.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This