Erdoan: Predsjednički izbori 14. maja

Erdoan: Predsjednički izbori 14. maja

Predsjednički izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, odnosno mjesec dana ranije nego što je planirano, izjavio je danas predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Erdoan je to rekao na konvenciji vladajuće partije u Ankari, podsjećajući da su 14. maja 1950. održani “prvi slobodni izbori u Turskoj”, prenose lokalni mediji.

“Prvi put ćete glasati na izborima koji će biti održani 14. maja”, rekao je Erdoan na sastanku sa mladima u gradu Bursi.

Erdoan je izjavio ranije da bi Ankara mogla da pomjeri opšte izbore sa 18. juna na raniji datum “u svjetlu sezonskih okolnosti”.

Opšti izbori – predsjednički i parlamentarni, zakazani su za 18. jun, ali turski mediji navode da bi Erdogan mogao da 10. marta potpiše ukaz o raspisivanju izbora za 14. maj, kako bi se izbjegao datum koji pada u vrijeme priprema za vjerske praznike.

Tradicionalno hodočašće u Meku traje od 26. juna do 1. jula. Takođe, izbori 18. juna podudarili bi se i sa školskim ispitima.

Vladajuća koalicija već je najavila da će Erdogan ponovo biti predsjednički kandidat, dok su iz opozicije saopštili da se ne protive pomjeranju datuma izbora.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This