Eksalirali antivladini protesti: Predsjednik Šri Lanke proglasio vanredno stanje

Eksalirali antivladini protesti: Predsjednik Šri Lanke proglasio vanredno stanje

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje zbog eskalacije antivladinih protesta, a na ulicama Kolomba, glavnog grada ove ostrve države, danas je mirno.

Detalji o novim propisima koji će biti na snazi tokom vanrednog stanja još nisu objavljeni, ali su prethodni zakoni u ovoj situaciji davali veća ovlašćenja predsjedniku, da može da raspoređuje vojsku, određuje pritvor po hitnom postupku i rastura demonstracije, prenosi Rojters.

– Predsjednik je donio ovu odluku zbog vanredne situacije u Šri Lanki i u interesu javne bezbjednosti, zaštite javnog reda i obezbjeđivanja snabdijevanja i usluga od vitalnog značaja za život zajednice – saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nakon proglašenja vanrednog stanja nešto prije ponoći, nije bilo novih izvještaja o neredima a saobraćaj se odvijao normalno u centralnim ulicama Kolomba koje su bile glavno mjesto okupljanja demonstranata koji traže ostavku predsjednika Radžapakse.

Policija je u petak ispalila suzavac na desetine demonstranata ispred parlamenta, u posljednjem u nizu od sporadično nasilnih antivladinih protesta zbog nestašice uvozne hrane, goriva i lijekova, koji traju više od mjesec dana.

Šri Lanka je blizu bankrota, jer je objavila da obustavlja otplatu svojih inostranih zajmova, a upotrebljive devizne rezerve manje su od 50 miliona dolara.

Vlasti su se za pomoć obratile Međunarodnom monetarnom fondu, sa čijim zvaničnicima je predviđen sastanak za ponedjeljak, navodi Rojters.

Izvor: Srpskainfo

CATEGORIES
Share This