Džonson dobio podršku za sporni zakon o Bregzitu

Džonson dobio podršku za sporni zakon o Bregzitu

Britanska vlada dobila je sinoć podršku parlamenta za svoj sporni zakon o unutrašnjem tržištu, a kojim se krše odredbe sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, javlja Rojters.

U drugom čitanju za prijedlog zakona glasalo je 340 poslanika, a protiv je bilo 263.

Sada slijedi četvodnevna rasprava o zakonu, pri čemu će najteže pitanje biti da li parlament treba da odobri njegove najspornije tačke.

Prethodno je palament odbio amandman Laburističke partije, kojim se prijedlog zakona odbacuje je krši međunarodno pravo. Više poslanika, uključujcuhi i pet bivših premijera, smatraju da bi kršenje međunarodnog prava naštetilo ugledu Velike Britanije.

EU je saopštila da će ovaj zakon dovesti do prekida trgovinskih pregovora i Begzita bez dogovora, sa svim pratećim negativnim posljedicama.

– EU još nije sklonila revolver sa stola. Ono što mi sada ne možemo da tolerišemo, jeste situacija u kojoj naši sagovornici iz EU ozbiljno vjeruju da imaju moć da razbiju našu zemlju – rekao Džonson prije glasanja u parlamentu.

EU je zahtijevala od Britanije da do kraja septembra odustane od glavnih tačaka zakona, a, ako to ne učini, neće biti trgovinskog sporazuma na kraju godine, kada ističe prelazni period za Bregzit, što će pogoditi cjelokupnu trgovinu, od automobilskih dijelova do hrane.

Brisel je takođe upozorio da će Veliku Britaniju izvesti na sud ako krene dalje s kontroverznim nacrtom zakona za koji navodi da će dovesti u opasnost mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj.

Prema protokolu o Irskoj/Sjevernoj Irskoj koji je uključen u Sporazum o napuštanju EU u planu je da Velika Britanija nastavi da primjenjuje carinska pravila EU nakon završetka prelaznog perioda kako bi se izbjegle kontrole na granici sa Republikom Irskom, članicom EU.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS