DR Kongo: Islamski pobunjenici mačetama ubili najmanje 20 civila

DR Kongo: Islamski pobunjenici mačetama ubili najmanje 20 civila

– Osumnjičeni islamisti ubili su najmanje 20 ljudi u napadu mačetama na selo na istoku Demokratske Republike Kongo, saopštile su danas lokalne vlasti.

Napad, koji se dogodio u petak u selu Msandaba, dio je nasilja protiv civila, za šta vojska i lokalne vlasti krive Savezne demokratske snage (ADF), grupu iz Ugande stacioniranu na istoku Konga, koja se zaklela na vjernost Islamskoj državi, preneo je Rojters.

„Izbrojali smo najmanje 20 mrtvih u petak u selu Musandaba“, rekao je vojni upravnik teritorije Beni, pukovnik Čarls Omeonga i optužio ADF.

Lokalni aktivista Žanvije Kasereka Kasajirilo rekao je da je 22 tijela prebačeno u obližnju bolnicu.

Vojni portparol regiona gdje se dogodio napad rekao je da su napadači koristili mačete „kako bi izbjegli sukob sa vojskom“.

Teroristički napad se dogodio u jednoj od dve pokrajine koje su uzdrmane sukobima, gdje je država Kongo zamijenila civilne vlasti vojnom upravom prije više od godinu dana u pokušaju da zaustavi nasilje, prenosi Tanjug.

Ove nedjelje, mirovnjaci Ujedinjenih nacija u Kongu osudili su drugi masakr koji je počinio ADF u obližnjoj pokrajini Uturi, kada je ubijeno 30 ljudi.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This