Detalji incidenta u Njemačkoj: Ekstremni desničari planirali državni udar, uhapšeno 25 osoba

Detalji incidenta u Njemačkoj: Ekstremni desničari planirali državni udar, uhapšeno 25 osoba

Dvadeset i pet osoba uhapšeno je u racijama širom Njemačke pod sumnjom da su planirali svrgnuti vladu i počiniti državni udar.

Izvještaji iz Njemačke navode da je grupa krajnjih desničara i bivših vojnika planirala upasti u zgradu parlamenta i silom preuzeti vlast, prenosi BBC.

Nijemac kojeg se naziva princom Hajnrihom XIII , navodno je bio centralni dio njihovih planova. Među uhapšenima u jedanaest njemačkih pokrajina bila su dvojica navodnih organizatora, saopštili su iz njemačkog tužilaštva.

Zavjerenici navodno uključuju članove ekstremističkog pokreta “Rajhsbirger” (Građani Rajha), koji je dugo bio pod prismotrom njemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjere. Pripadnici grupe odbijaju priznati modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je 50 muškaraca i žena bilo dio grupe za koju se tvrdi da je planirala svrgnuti republiku i zamijeniti je novom državom po uzoru na carsku Njemačku iz 1871. godine.

– Još nemamo ime za ovu grupu – saopštila je portparolka kancelarije federalnog tužioca.

Savezni tužilac saopštio je da je grupa planirala nasilni državni udar od novembra 2021. godine. Bivši pripadnici vojske takođe su bili značajna karika u planu za državni udar, navodi se u izvještajima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica.

Zavjerenici su već imali planove za vladanje Njemačkom, saopštili su iz saveznog tužilaštva. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo “vojnim sredstvima i nasiljem protiv državnih predstavnika”, a to je uključivalo i likvidacije, prenosi Kliks.

Javni emiter ZDF je saopštio da je bivši ekstremno desni član donjeg doma parlamenta, Bundestaga, takođe bio dio zavjere i planirano je da bude ministar pravde, s princom Hajnrihom kao vođom.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This