Demografska eksplozija Afrike. Egipat prešao 100 miliona stanovnika.

Demografska eksplozija Afrike. Egipat prešao 100 miliona stanovnika.

Godine 2050. na Zemlji će živjeti 9,8 milijardi ljudi, 50 godina kasnije, 2100., moglo bi ih biti 11,2 milijardi, posljednje su projekcije Ujedinjenih naroda. Svake minute broj se stanovnika Zemlje poveća za 157 ljudi, za 226.184 svakog dana, godišnje za 82,557.224 (za jednu cijelu Njemačku). Najveći rast stanovništva dogodiće se u Africi, gdje će broj stanovnika narasti za otprilike četverostruko.

Crni će kontinent tako gotovo stići Aziju 2100. – imaće 4,468 milijardi stanovnika, dok će Azija biti na 4,78 milijardi. Afrika danas ima 1,256 milijardi stanovnika, od čega je 41 posto mlađe od 15 godina. Jedini kontinent koji će do kraja vijeka zabilježiti pad jest Europa, koja će sa 742 milijuna pasti na 653 milijuna stanovnika.

Egipat prešao 100 miliona stanovnika

Egipat je u utorak prešao simboličan prag od 100 miliona stanovnika, uz demografski rast koji predstavlja veliki izazov za zemlju čije je stanovništvo, često mlado i siromašno, koncentrisano na malom dijelu teritorija koji ovisi o rijeci Nil.

Elektronički brojač na zgradi u kojoj se nalazi Egipatska statistička agencija (CAPMAS) u Kairu, gradu s 20 miliona stanovnika, prešao je u utorak s osam na devet brojeva.

Najnastanjenija arapska zemlja, Egipat zauzima treće mjesto po površini kontinenta, iza Etiopije i Nigerije, te 14. mjesto u svijetu.

Stopa nataliteta u toj zemlji u posljednjih je 30 godina eksplodirala, s prosječno 1,5 milijun rođenja godišnje. Prije 30 godina, 1990. godine, Egipćana je bilo “samo” 57 miliona, gotovo koliko i stanovnika Francuske u to doba.

U Egiptu se jedno dijete rađa prosječno svakih 17,9 sekundi, prema priopćenju CAPMAS-a. Dok vlasti pokušavaju djelovati, posljednjih godina pokrenute kampanje senzibilizacije javnosti, poput “Dvoje djece je dovoljno”, ne daju rezultate.

Nakon devalvacije nacionalne valute gomilaju se ekonomski problemi. Inflacija je drastično smanjila kupovnu moć. Prema posljednjim podacima CAPMAS-a, gotovo svaki treći Egipćanin živi ispod praga siromaštva. Nadalje, kao u većini arapskih zemalja, i Egipat ima izrazito mlado stanovništvo, s više od 60 posto građana mlađih od 30 godina.

Uz demografski rast pogoršali su se socijalni problemi, objasnila je profesorica ekonomije na univerzitetu u Kairu Heba el Laithy. Previsoku stopu nataliteta predsjednik Abdel Fatah al Sisi proglasio je 2017. jednom od dvije glavne prijetnje za njegovu zemlju, uz terorizam.

U petak je na sastanku vlade premijer Mostafa Madbouly ponovo upozorio da je prenaseljenost najveći izazov države, koja ugrožava državnu bezbjednost.

Deset miliona Egipćana živi u inostranstvu. Prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, Egipat će, ukoliko se ne uspostavi efikasnija politika, 2030. imati 120 miliona stanovnika.

N1/Istok

CATEGORIES
Share This

COMMENTS