Da Njemačka bude stabilna, on mora biti kancelar!

Da Njemačka bude stabilna, on mora biti kancelar!

Angela Merkel podržala je kandidata svoje stranke Armina Lašeta na sutrašnjim izborima, koje mnogi smatraju jednim od najneizvesnijih u istoriji Nemačke.

Na poslednjem mitingu CDU-a, u rodnom gradu Armina Lašeta, prisustvovala je i Angela Merkel koja ga je pohvalila kao “graditelja mostova među ljudima”.

“Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da bude kancelar, a CDU i CSU moraju biti najjača snaga”, rekla je Merkel, prenose “Novosti”.

Šezdesetogodišnji Lašet kandidat Merkeline CDU-CSU koalicije zaostaje za protivkandidatom socijaldemokratom Olafom Šolcom u utrci za kancelara, pokazuju poslednje predizborne ankete.

Prema poslednjim rezultatima Šolcov SDP ima 26 odsto podrške, dok Lašetovi konzervativci imaju 25 odsto, prenosi Bi Bi Si.

U utrci za glasove Šolc, aktuelni nemački ministar finansija, rekao je da je vreme za novi početak Nemačke nakon 16 godina provedenih sa Merkelovom na vrhu.

“Potrebna nam je promena vlade i želimo vladu koju vodi SDP”, poručio je on.

Osim njih dvojice u trci je i jedna žena, predsednica Zelene partije Analena Berbok.

Zbog brojnih poplava koje su Nemačku pogodile u julu, ali i velikog broja požara širom Evrope, pitanje klimatskih promena biće jedno od najvažnijih na sutrašnjim izborima, pa mnogi smatraju da je upravo to kec u rukavu Berbokove.

Glasanje u zemlji sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi, pomno se prati širom sveta.

Nemci će sutra birati članove donjeg doma saveznog parlamenta, Bundestaga, koji ima 598 mesta, a nekada i više. Oko 60,4 miliona punoletnih Nemaca ima priliku da sutra izađe na izbore u nedelju.

(Novosti Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL)

CATEGORIES
Share This