Češka bira predsjednika: Borba milijardera Babiša i generala Pavela

Češka bira predsjednika: Borba milijardera Babiša i generala Pavela

U drugi krug čeških predsjedničkih izbora ušli su milijarder, bivši populistički premijer Andrej Babiš, koji je do sada osvojio 36,72 odsto glasova, i nekadašnji drugi čovjek NATOa, načelnik Generalštaba i šef Vojnog komiteta NATOa, general u penziji Petr Pavel, koga je podržalo 33,73 odsto birača, saopštila je Češka kancelarija za statistiku.

Prebrojani su glasovi sa 80 odsto birališta, a Česi će svog četvrtog predsjednika izabrati za 14 dana u drugom krugu.

Predizborne ankete i modeli predviđaju u drugom krugu sigurnu pobjedu generala Pavela sa 57 odsto glasova.

Na trećim direktnim predsjedničkim izborima održanim za vikend na trećem mjestu je jedina žena među osmoro kandidata, profesorka ekonomije, nekadašnja rektorka Mendelovog univerziteta u Brnu Danuše Nerudova sa skoro 14 odsto glasova.

„Nema razloga za slavlje, već treba ući u drugo poluvrijeme koje će biti teže nego ovo prvo. Ljudi će odlučiti da li će povjerovati praznim obećanjima Andreja Babiša ili žele promjenu“, kazao je češkom javnom TV servisu ČT o svojim boljim rezultatima nego što se očekivalo general Petr Pavel.

Analitičari ne isključuju da u drugi krug general Pavel čak može da uđe sa prvog mjesta pošto tek na kraju prebrojavanja stižu glasovi iz Praga, koji tradicionalno glasa protiv Babiša, a za kandidate desnice i centra, i u njemu i drugim velikim gradovima podršku imaju Pavel i Nerudova.

„Andrej Babiš je otjelotvorenje populizma i u velikoj mjeri je razlog zašto sam odlučio da se kandidujem. Ne želim da živim u zemlji na čijem je čelu čovjek koji se bori pomoću faulova u argumentima i laži“, kazao je general.

Nerudova je, zahvalivši biračima za glasove, poručila da će u daljoj kampanji i u drugom krugu podržati generala Pavela kao demokratskog kandidata.

„Ništa se ne završava, stojimo na početku nove priče. U vlasništvu Babiša, koji je dobio relativno mnogo glasova, su mediji, političke stranke, a sada bi htio da dođe u posjed i zamka Lani i predsjedničkog zamka Hradčani“, kazala je Nerudova.

Novog predsjednika koji će naslijediti Miloša Zemana kada mu početkom marta istekne drugi, po Ustavu posljednji mandat, Česi će izabrati u drugom krugu 27. i 28. januara.

Prema procjenama analitičara uoči izbora, koji god kandidat pobijedi biće više prozapadno orijentisan od Zemana, koji je promovisao čvršće odnose s Kinom i, sve do invazije na Ukrajinu prošle godine, s Rusijom.

Ovo su izbori kada prvi put među kandidatima nema izrazitih ličnosti i autoriteta koji su obilježili pad komunizma i češku tranziciju, kao što su bila trojica prvih predsjednika Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman.

Prema preliminarnim rezultatima, na izbore je izašlo 67,74 odsto od 8,3 miliona registrovanih birača, šest odsto više nego prije pet godina.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This