Brojna nagađanja o uzroku curenja na Sjevernom toku

Brojna nagađanja o uzroku curenja na Sjevernom toku

Curenje gasa na gasovodu Severni tok 1 i 2, koje je Evropska unija okarakterisala kao sabotažu, ne kriveći direktno Rusiju za to, izazvalo je brojna nagađanja o uzrocima ovog incidenta.

Britanski Telegraf, takođe, ne sumnja da je reč o sabotaži, ali se pita i na koji način je mogla da bude izvedena. Кako se ocenjuje, pošto je reč o dubini od svega oko 70 metara, tajni ulazak nuklearne podmornice u Baltičko more bio bi teško izvodljiv, ako ne i nemoguć. Na tim dubinama još je moguće delovanje ronilaca iako morske struje mogu biti vrlo nezgodne, ali bi u tom slučaju svaki prateći plovni objekat, da li podmornica ili površinsko plovilo, verovatno bilo lako uočeno s obzirom na gust vodeni saobraćaj u tom području. Ono što bi otežalo takvu misiju jeste mešavina slatke i slane vode, a upotreba eksploziva bi, prema ovim ocenama, bila veoma rizičan poduhvat.

Ruske podmornice su, dodaje se, veoma dobro uvežbane za ovakve operacije, s obzirom na višedecenijsko „istraživanje” podvodnih kablova za internet koji vode preko severnog Atlantika. Podmornica Sovjetskog Saveza uživala je veliki ugled zapadnih mornarica zbog veštine upravljanja po morskom dnu preko posebno napravljenih inženjerskih naprava za vreme Hladnog rata.

Smatra se da je ruska špijunska podmornica Belgorod, modifikovano plovilo klase „oskar tri” sposobna da ometa podvodne komunikacije, a ako može da „radi protiv kablova”, postavlja se pitanje zašto ne bi mogla i protiv cevovoda. Pitanje je, međutim, da li bi li ruski predsednik Vladimir Putin rizikovao da koristi podmornicu za ovakav čin.

Кada je reč o drugim mogućnostima, pominju se podvodni dronovi koji nose eksploziv, ali bi oni morali da dođu sa nekog broda koji bi verovatno bio primećen.

Ako se pretpostavi da je korišćena neka vrsta bombe, eksplozivno punjenje ne bi moralo da bude veliko, jer su cevi debljine svega nekoliko centimetara. Eksplozija, takođe, ne bi morala da se dogodi direktno na cevima, a mine su mogle da budu postavljene mesecima ranije, dok je pažnja svetske javnosti bila usmerena na druge događaje, i mogla ih je ispustiti ruska podmornica ili jahta nekog oligarha, navodi Telegraf.

Кada je reč o lokaciji na kojoj se curenje dogodilo, postavlja se pitanje da li je mesto odabrano kao linija razdvajanja između Rusije i Nemačke i ko je nadležan za proveru gasovoda zbog neželjenih gostiju na cevima, poput puževa i sličnih organizama.

(Politika Foto:AP)

CATEGORIES
Share This