Britanija otkrila ko stoji iza razvoja biološkog oružja u Ukrajini

Britanija otkrila ko stoji iza razvoja biološkog oružja u Ukrajini

Velika Britanija je otkrila da je od 2005. godine američko finansiranje bioloških programa u Ukrajini iznosilo više od 224 miliona dolara.

Ruski istražitelji uspjeli su da identifikuju krug ljudi koji su uključeni u razvoj biološkog oružja u Ukrajini: među njima su predstavnici Ministarstva odbrane SAD i američkih kompanija, a finansiranje programa premašilo je 224 miliona dolara, rekao je predsjednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin u intervjuu za RT.

„Analiza primljenih dokumenata omogućila je da se jasno identifikuje krug osoba povezanih sa vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini, uključujući predstavnike Ministarstva odbrane SAD i američke izvođače radova“, rekao je on.

On je dodao da službenici za sprovođenje zakona istražuju krivični slučaj po ovom pitanju. Prema Bastrikinu, Velika Britanija je otkrila da je od 2005. godine američko finansiranje bioloških programa u Ukrajini iznosilo više od 224 miliona dolara.

Sjedinjene Države su dosljedno sprovodile radove na modernizaciji i preopremanju oko tri desetine naučnih institucija Ministarstva zdravlja i poljoprivrede Ukrajine, kao i nekoliko sanitarnih i epidemioloških objekata medicinskih snaga Ministarstva odbrane Ukrajine.

„Rezultati istraživanja odneti su na teritorije koje kontroliše Kijev prije početka specijalne vojne operacije“, zaključio je šef Istražnog komiteta, prenela je agencija RIA.

(Mondo)

CATEGORIES
Share This