Brisel demantuje: Nema dogovora sa Miloradom Dodikom

Brisel demantuje: Nema dogovora sa Miloradom Dodikom

– Portparol EK Peter Stano odbacio tvrdnje političara iz BiH i medija o dogovoru između evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i vlasti Republike Srpske..

Taj dogovor navodno se ticao održavanja posebne sednice Narodne skupštine RS (NSRS), na kojoj je pokrenut proces prenosa nadležnosti sa državnog na nivo entiteta Republika Srpska.

“Stav EU u pogledu sednice NSRS, održane 10. decembra 2021. jasno je izražen u izjavama komesara Varheljija tokom poseta BiH. Kako je ranije istakao komesar Varhelji, rušenje državnih institucija odvelo bi BiH dalje od uskladjivanja s pravnom tekovinom EU i stavilo bi put u EU na čekanje”, rekao je Stano za Radio Slobodna Evropa.

To bi se, kako je dodao, negativno odrazilo na poslovanje i građane BiH.

“Ovaj stav je ponovno potvrđen u zajedničkom saopštenju Kvinte i EU objavljenom 10. decembra, gde smo vrlo jasno naglasili da su zaključi NSRS korak ka eskalaciji i slepa ulica”, naglasio je Stano.

Ponovio je da je EU nedvosmisleno opredeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jasnu i verodostojnu evropsku perspektivu zemlje, kao i za olakšavanje dijaloga i rešavanje trenutne političke krize.

“Bilo kakve tvrdnje o suprotnom ne odgovaraju istini”, poručio je Stano.

Objavljivanje dokumenta sa potpisom šefa Delegacije EU u Sarajevu Johana Satlera o navodnom dogovoru evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o održavanju sednice NSRS o prenosu nadležnosti sa BiH na Srpsku, izazvao je različita reagovanja Sarajeva i Banjaluke.

Dok političko Sarajevo traži objašnjenje od EU i upozorava da u BiH više ništa nečhe biti isto, iz Banjaluke negiraju bilo kakav dogovor Dodika sa Varheljijem o sednici NSRS o prenosu nadležnosti.

(Tanjug Foto: AA)

CATEGORIES
Share This