Bivši premijer Italije se vraća u parlament, a dovodi i mnogo mlađu djevojku (FOTO)

Bivši premijer Italije se vraća u parlament, a dovodi i mnogo mlađu djevojku (FOTO)

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni mogao bi se ponovo vratiti u parlament nakon ubjedljive pobjede desničarske koalicije koju predvodi novinarka Ðorđa Meloni, piše Rojters.

Pokušaću da budem plejmejker u (sljedećoj) vladi – rekao je Berluskoni pristalicama nakon što je glasao na jučerašnjim izborima, aludirajući na želju da ostane na političkoj pozornici uprkos godinama i slabom zdravlju.

Berluskoni, koji u četvrtak puni 86 godina, osvojio je više od 50 odsto glasova u trci za Senat u okrugu Monca, gdje posjeduje vilu i lokalni fudbalski klub, koji je nedavno promovisan u najvišu diviziju Serije A.

Iskusni italijanski političar, koji je služio kao premijer u četiri italijanske vlade, imao je tešku operaciju srca 2016. godine, preležao težak oblik kovida-19 2020, a prošle godine je bio u bolnici zbog više pridruženih bolesti, podsjeća Rojters.

U parlamentu će mu se pridružiti i njegova djevojka Marta Fašina (32), koja je osvojila glasove na Siciliji.

Fašina bi trebalo da zauzme mjesto u Donjem Domu poslanika, dok je Berluskoni izabran u gornji dom Senat.

Berluskoni će morati da se odrekne mjesta u Evropskom parlamentu, koje je osvojio 2019, jer nije dozvoljeno paralelno obavljanje funkcije i u italijanskoj i u skupštini EU.

Neki italijanski mediji su spekulisali da bi mogao da traži mjesto predsjednika Senata, uprkos zdravstvenim problemima.

FOTO: MATTEO BAZZI/EPA
FOTO: MATTEO BAZZI/EPA

Prema prebrojanim glasovima sa više od 90 odsto biračkih mjesta na izborima koji su juče održani u Italiji, stranka Braća Italije Ðorđe Meloni vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova, u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim izborima 2018. godine, prenosi britanska agencija.

(Srpska info)

CATEGORIES
Share This