Bajden zabrinut zbog Putinovih poteza “Postoji realna prijetnja da Moskva upotrijebi nuklearno oružja”

Bajden zabrinut zbog Putinovih poteza “Postoji realna prijetnja da Moskva upotrijebi nuklearno oružja”

Postoji realna prijetnja da će Rusija da upotrijebi taktičko nuklearno oružje, izjavio je predsjednik SAD Džozef Bajden.

Izjava Bajdena uslijedila je nakon što je Kremlj saopštio da će stacionirati dio svog arsenala u Bjelorusiju.

Bajden je u obraćanju grupi donatora u Kaliforniji rekao da bi potezi Rusije u Bjelorusiji mogli da budu znak da se Moskva sprema za upotrebu manjih nuklearnih raketa, uprkos nedavnim komentarima Bijele kuće u kojima se priznaje da “ne postoji neposredna indikacija za takav napad”.

– Kada sam bio ovdje prije dvije godine i govorio o isušivanju rijeke Kolorado, svi su me gledali kao da sam lud. Gledali su me tako i kada sam rekao da brinem zbog mogućnosti da predsjednik Rusije Vladimir Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje. To je realno – naglasio je Bajden.

Bajden je tokom vikenda kritikovao planirano razmještanje ruskih raketa u Bjelorusiji kao “potpuno neodgovorno”, a ranije je novinarima rekao da je “ekstremno negativan” u vezi sa takvom odlukom Moskve, podsjeća “Raša tudej”.

Moskva i Minsk postigli su prošlog mjeseca sporazum u vezi sa razmještanjem ruskog taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će nuklearne bojeve glave biti montirane na projektile sistema “iskander-M” i na borbene avione posebno modifikovane za tu svrhu.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This