Bajden skinuo oznaku tajnosti u vezi sa porijeklom kovida 19

Bajden skinuo oznaku tajnosti u vezi sa porijeklom kovida 19

Predsjednik Džozef Bajden potpisao je zakon kojim se od američke vlade zahtijeva da skine oznaku povjerljivo sa određenih informacija u vezi sa njenom procjenom porijekla pandemije virusa korona, saopštila je Bijele kuće.

Bajden je potpisao Zakon o porijeklu kovida iz 2023. godine, koji zahtijeva od direktora Nacionalne obavještajne službe (DNI) da skine oznaku tajnosti sa informacija o mogućem porijeklu novog virusa korona odgovornog za kovid 19.

Neke američke obavještajne agencije, uključujući Federalni istražni biro /FBI/, tvrde da je virus najvjerovatnije došao iz laboratorije u Vuhanu u Kini, dok su druge agencije ukazivale na pijacu u Vuhanu.

DNI mora da skine iznaku tajnosti informacija u roku od 90 dana od dana donošenja zakona.

– Dijelim cilj Kongresa da objavi što je moguće više informacija o porijeklu kovida 19. U primjeni ovog zakona, moja administracija će skinuti tajnost i podijeliti što je moguće više tih informacija, u skladu sa mojim ustavnim ovlašćenjem da zaštitim od otkrivanja informacija koje bi štetile nacionalnoj bezbjednosti – rekao je Bajden.

On je dodao da će SAD nastaviti da razmatraju sve povjerljive informacije u vezi sa porijeklom kovida 19, uključujući potencijalne veze sa Institutom za virusologiju Vuhan.

SRNA

CATEGORIES
Share This