Bajden potpisao: 770 milijardi dolara za odbranu

Bajden potpisao: 770 milijardi dolara za odbranu

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je novi Nacionalni zakonski akt o odbrani za fiskalnu 2022. godinu, kojim se odobrava budžet od 770 milijardi dolara za potrebe odbrane, saopštila je danas Bijela kuća.

Senat i Predstavnički dom su ranije ove godine uvjerljivom većinom podržali NDAA.

Zakonski akt kojim se određuje politika Ministarstva odbrane dobio je snažnu podršku i demokrata i republikanaca.

NDAA se usvaja kao zakon svake godine već šest decenija, a njegov sadržaj pažljivo prate industrija i druge zainteresovane strane.

Odobreni budžet veći je od prošlogodišnjeg za oko pet odsto. NDAA za 2022. godinu je kompromisni rezultat intenzivnih pregovora između demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu, a glavne teme spoticanja bile se politika prema Kini i Rusiji.

Zakonskim aktom definisani su povećanje plata zaposlenih u vojsci za 2,7 odsto i kupovina dodatnih aviona za mornaricu u okviru šire strategije za geopolitičke prijetnje, posebno Rusiju i Kinu.

NDAA obuhvata i 300 miliona dolara za bezbjednosnu pomoć oružanim snagama Ukrajine, četiri milijarde dolara za evropsku odbranu i 150 miliona dolara za baltičku bezbjednosnu saradnju.

Kada je riječ o Kini, Akt obuhvata 7,1 milijardu dolara za inicijativu odvraćanja u Pacifiku i izjavu podrške Kongresa odbani Tajvana, kao i zabranu kupovine proizvoda koji se prave u kineskom regionu Sinđijang.

Osnovana je i komisija od 16 članova koja će proučavati rat u Avganistanu.

Bajden je u avgustu okončao najduži rat u kojem je Amerika učestvovala.

Srpska kafe

CATEGORIES
Share This