Bajden dodjeljuje Medalju časti jednom od prvih crnih oficira u Vijetnamu

Bajden dodjeljuje Medalju časti jednom od prvih crnih oficira u Vijetnamu

Jedan od prvih crnih oficira koji je predvodio tim specijalnih snaga SAD u borbi dobiće Medalju časti, najviše državno priznanje za hrabrost na bojnom polju, skoro 60 godina nakon što se istakao tokom Vijetnamskog rata, saopštila je Bijela kuća.

Kako je prenio Rojters, američki predsjednik Džozef Bajden je telefonirao penzionisanom pukovniku američke vojske Parisu Dejvisu „da ga obavesti da će dobiti Medalju časti za izuzetno herojstvo tokom rata u Vijetnamu“.

Bijela kuća je takođe saopštila da je Bajden rekao Dejvisu da se raduje što će ga ugostiti u Bijeloj kući. Datum ceremonije dodele medalja nije objavljen.

Dejvis je preporučen za Medalju časti nakon što se istakao 18. juna 1965. tokom napada pred zoru na vojni kamp Severnog Vijetnama u Bong Sonu. Uslijedio je veliki neprijateljski kontranapad u kojem su svi pripadnici američke vojske koji su se nalazili u kampu bili ranjeni.

Dejvis, koji je penzionisan u činu pukovnika 1985. godine, više puta je trčao na otvoreno pirinčano polje da spase svakog člana svog tima, koristeći mali prst da bi pucao iz puške nakon što mu je neprijateljska granata raznijela ruku. Cijeli njegov tim je preživio bitku, navodi Armi Tajms.

Dokumentacija koja preporučuje Dejvisa za Medalju časti nestala je najmanje dva puta, piše list. Na kraju mu je dodijeljena Srebrna zvezda, ali članovi njegovog tima dugo su tvrdili da je rasa bila faktor u postupanju sa preporukom.

Početkom 2021. godine, Kristofer Miler, tadašnji vršilac dužnosti sekretara odbrane, naredio je ubrzanu reviziju slučaja. On je tvrdio da bi dodjeljivanje medalje časti Dejvisu riješilo nepravdu.

-Neka pitanja u našoj naciji su iznad pristrasnosti. Slučaj Dejvis ispunjava taj standard -istakao je Miler.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This