Apel na svijet: Ne zabranjujte izvoz hrane ili đubriva

Apel na svijet: Ne zabranjujte izvoz hrane ili đubriva

Amerika, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i određen broj zemalja Ujedinjenih nacija apeluju na članice UN da drže otvorenom prehrambeno tržšte, kao i tržište poljoprivrednih proizvoda, i tako izbegnu restriktivne mjere.

Pozvali su “sve članice UN da spriječe neopravdane restriktivne mjere kao što su zabrane za izvoz hrane ili đubriva, koje povećavaju nestabilnost na tržištu i ugrožavaju prehrambenu sigurnost na globalnom nivou, posebno kod onih koji su već u teškim situacijama jer se uveliko suočavaju sa glađu, siromaštvom i neuhranjenošću”, preneo je TAS S.

U zajedničkom saopštenju pomenutih zemalja apeluje se da se “omogući siguran pomorski transport hrane kroz Crno more”.

Izjava je odobrena na ministarskoj konferenciji o sigurnosti hrane, a potpisale su je još i Australija, Albanija, Brazil, Gvajana, Gana, DR Kongo, Egipat, Indonezija, Irska, Italija, Jemen, Katar, Kenija, Kuvajt, Liban, Litvanija, Mauritanija, Meksiko, Holandija, Nigerija, Norveška, Emirati, Rumunija, S. Arabija, Senegal, Tunis, Turska, Ukrajina, Švedska i Japan.

U izjavi se takođe pozivaju “sve članice UN da povećaju svoja ulaganja u istraživanje na temu kako razviti i implementirati naučne inovacije bazirane na klimatskoj otpornosti”, kao i da se “pažljivo prate tržišta koja utiču na prehrambene sisteme”.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This