Analiza Vašungton posta koja će da zabrine Ukrajinu

Analiza Vašungton posta koja će da zabrine Ukrajinu

Jedinstvo zapadnih zemalja u vezi sa vojnom operacijom u Ukrajini, koje je stvoreno nakon početka ruske vojne specijalne operacije, sada pokazuje znake raskola

Ovo je konstatacija Vašington posta u članku objavljenom u petak. Autori teksta podsećaju da su još u martu zapadne zemlje „iznenađujuće pokazale jedinstvo“ u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini.

Sada američki predsednik Džo Bajden ide u Evropu na samit G-7 i NATO usred „mnogo mračnije situacije“ oko Ukrajine.

„Bivše jedinstvo zapadnih zemalja pokazuje znake podela, a pojavljuju se pukotine između onih koji se zalažu za rani pregovarački mir i onih koji žele da puste Ukrajinu da se bori onoliko dugo koliko je potrebno da povrati svoju teritoriju. U međuvremenu, rat je zadao opipljiv udarac globalnoj ekonomiji, a nagli rast cena goriva u njihovim zemljama otežaće liderima da uvedu još veće sankcije ruskoj nafti“, navode autori članka.

Prema rečima predsednika njujorškog Saveta za spoljne odnose, bivšeg šefa Biroa za političko planiranje Stejt departmenta Ričarda Hasa „i stvarnost i raspoloženje su se promenili od početka specijalne operacije“.

„Situacija se razvija protiv Ukrajine i u korist Rusije, s obzirom na prirodu bitke u ovoj fazi“, rekao je ekspert.

Kako se naglašava u članku, „tokom četiri meseca sukoba, njen finansijski trošak naglo je porastao, kako u vidu sredstava potrebnih Ukrajini da se suprotstavi ruskoj agresiji, tako i u vidu štete po globalnu ekonomiju“.

Pojavljuju se neslaganja oko toga koliko i koliko vojne pomoći da se pruži Ukrajini. Zemlje se suočavaju sa različitim nivoima umora od rata i zavisnosti od ruskog prirodnog gasa. Njeni autori veruju da će samit „biti u senci pitanja da li se te razlike mogu rešiti“.

Bajden putuje u Evropu u subotu kako bi prisustvovao samitima Grupe sedam (G7) i NATO-a. Sastanak lidera G7 održaće se 26-28. juna u zamku Elmau u blizini grada Garmiš-Partenkirhen (Savezna država Bavarska) na jugu Nemačke, a samit NATO-a biće održan 28-30. juna u španskoj prestonici.

(vašington post)

CATEGORIES
Share This