Amerika odobrila “Fajzerov” lijek protiv korone

Amerika odobrila “Fajzerov” lijek protiv korone

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) danas je odobrila “Fajzerovu” antivirusnu pilulu, Pakslovid, koja se upotrebljava za liječenje koronavirusa.

Pilula je namijenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina.

Ovo je prva ovakva antivirusna pilula odobrena za uzimanje kod kuće, prije nego što zaražene osobe dođu na nivo potreban za hospitalizaciju, prenosi CNN.

– Današnje odobrenje Pakslovida predstavlja još jedan sjajan primjer kako će nam nauka pomoći da konačno pobijedimo ovu pandemiju, koja i nakon dvije godine nastavlja da narušava i uništava živote širom svijeta. Ova revolucionarna terapija, za koju se pokazalo da značajno smanjuje hospitalizacije i tragične posljedice, promijeniće način na koji liječimo kovid i nadamo se pomoći u smanjenju pritiska s kojim se suočavaju naši zdravstveni i bolnički sistemi – rekao je predsjednik i izvršni direktor “Fajzera” Albert Burla.

On je kazao i da je “Fajzer” spreman odmah da počne isporuke u SAD kako bi pomogao da Pakslovid što prije dođe do pacijenata.

Pakslovid kombinuje novi antivirusni lijek pod nazivom Nirmatrelvir i stariji lijek Ritonavir.

Prošle sedmice “Fajzer” je objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da liječenje ovim lijekom smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto.

Petodnevna terapija Pakslovidom uključuje tri tablete koje se daju dva puta dnevno.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This