Amerika i Rusija će pregovarati, poznat datum

Amerika i Rusija će pregovarati, poznat datum

Funkcioneri SAD i Rusije u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine sudjelovaće u bezbjednosnim pregovorima 10. januara 2022., potvrdio je u ponedjeljak Rojtersu izvor iz Bajdenove vlade.

Vrlo je vjerovatno da će se i razgovori između NATO i Rusije održati 12. januara, a širi sastanak na kojem će uz Moskvu i Vašington, biti i neke evropske zemlje, dogovoren je za 13. januar.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, objavila je svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

“Kada budemo sjeli i razgovarali, Rusije može predstaviti staviti svoje brige, ali i mi ćemo predstaviti koje nas ruske aktivnosti zabrinjavaju”, rekao je izvor iz Savjeta nacionalne sigurnosti Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman. Dodao je da nijedna odluka o Ukrajini neće biti donesena bez Ukrajine.

Ruski funkcioneri ranije su potvrdili da imaju namjeru sudjelovati u pregovorima s SAD u januaru, a rekli su i kako razmatraju prijedlog NATO o susretu 12. decembra.

Američki predsjednik Džo Bajden u ponedjeljak je potpisao zakonski prijedlog prema kojemu planira osigurati 300 miliona dolara za podršku Ukrajinskoj vojsci. Vlada SAD-a, koja smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava invaziju na Ukrajinu, ruskom čelniku zaprijetila je “brutalnim sankcijama” ukoliko se to dogodi, ali Rusija osporava takve namjere.

(Jutarnji)

CATEGORIES
Share This