Američki avioni presreli četiri ruska kod Aljaske

Američki avioni presreli četiri ruska kod Aljaske

– Borbeni avioni Zajedničke vazdušne komande SAD i Kanade (NORAD) podignuti su u ponedeljak, 13. februara kako bi se presreli ruski strateški bombarderi Tu-95MS i borbeni avioni Su-35, saopštio je u utorak NORAD.

„Regionalna jedinica NORAD na Aljasci je otkrila, pratila, identifikovala i presrela četiri ruska aviona koji ulaze i manevrišu u identifikacionoj vazdušnoj zoni Aljaske“, navodi se na Tviteru NORAD.

Prema saopštenju NORAD, ruski avioni su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu narušili američki ili kanadski suverenitet.

„Ruske aktivnosti se redovno odigravaju u toj oblasti i ne smatraju se pretnjom, niti je njihova aktivnost provokativna“, istakla je pres služba NORAD.

NORAD takođe ističe da ova ruska vazdušna aktivnost „nije ni na koji povezana sa nedavnim operacijama NORAD i američke Severne komande u vezi sa objektima (vazdušnim balonima i neidentifikovanim objektima) iznad Severne Amerike u prethodne dve nedelje.

Ranije u toku dana, rusko ministarstvo odbrane je objavilo da su dva aviona Tu-95MS letela iznad neutralnih voda Beringovog mora i da je misija trajala sedam sati.

(Tanjug) Foto: U.S. Navy/Getty Images

CATEGORIES
Share This