Amandmanima na ukaz broj 183 Putin nagovijestio koje dijelove Ukrajine će pripojiti Rusiji

Amandmanima na ukaz broj 183 Putin nagovijestio koje dijelove Ukrajine će pripojiti Rusiji

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sa razlogom je potpisao novi Ukaz o pojednostavljenoj proceduri za davanje ruskog državljanstva stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

Ova odluka demonstrira dalju geopolitičku strategiju Rusije na međunarodnoj areni. Ovaj zaključak iznijeli su novinari medija „Cargrad“.

Autori materijala su detaljno ispričali zašto su usvojene nove izmjene i dopune ukaza broj 183, a objasnili su i kako je ruski lider nagovijestio strateške planove Moskve.

Analitičari Cargrada podsetili su da je 25. maja ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao novi dokument koji je dodatak Ukazu broj 183 o postupku izdavanja ruskog državljanstva stanovnicima Donbasa.

Riječ je o izmjenama koje regulišu davanje ruskog državljanstva stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

Prvi zamjenik predsednika Komiteta Državne dume za poslove ZND i odnose sa sunarodnicima Konstantin Zatulin je izrazio uvjerenje da je izmenom Ukaza broj 183 Vladimir Putin pokazao kako će pripojiti dijelove Ukrajine.

Novi dokument svjedoči o strategiji Rusije tokom specijalne operacije. „Drugim riječima, Ukrajina prestaje da postoji kao nezavisna država.

Ukaz predsjednika Putina uliva poverenje stanovništvu Hersonske i Zaporoške oblasti – i daje signal ostalima – da je Rusija tamo došla na dugo, tačnije, zauvijek.

I niko neće prevesti ove teritorije pod kontrolu Ukrajine. A ljudi koji su spremni da se ne suprotstave Rusiji mogu postati punopravni građani Rusije“, objasnio je Zatulin.

Pošto se zadaci postavljeni tokom ruske specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine realizuju, primjenjivaće se nove izmjene i dopune Uredbe broj 183.

Webtribune.rs

CATEGORIES
Share This