Vrijeme glavuša sa lošim sloganima

Vrijeme glavuša sa lošim sloganima

Ovih dana počinje bombardovanje stanovništva predizbornom kampanjom. Svim sredstvima. Televizija, radio, bilbordi, društvene mreže… I to je sve ok. Svi žele da privuku pažnju na sebe, stvore atmosferu trijumfa i eventualno još nekog neopredjeljenog ili kolebljivog glasača pridobiju. Ipak, neke stvari „na prvu“ upadaju u oko. To je da je kreativnost po pitanju političkog marketinga nikakva. Sve se svodi na već pomenute načine, a kad se zahukta kampanja počinju i optužbe pojedinaca ili stranaka jednih na druge koje su uglavnom ispod svakog ljudskog dostojanstva. Čast izuzecima.

Međutim, jedna od najgorih stvari koja se u kampanjama ponavlja su plakati (u bilo kojem formatu ili veličini) koji se, kako kakva matrica, ponavljaju od izbora do izbora. Ne kapiram, miša mu, u čemu je poenta. Hajde, razumijem da se mora nekako prikazati fizički izgled pojedinca sa nekom optimističkom parolom i time stvoriti atmosfera da je taj neko pored nas i želi brinuti o građanima, ali da li iko vidi na šta to sve liči. Neukus u odijevanju, loše frizure, uglovi fotografisanja samo doprinose da se teleći pogledi naših budućih funkcionera još više istaknu i zgade svakome iole normalnom. Pored njihovog lika stoje potpuno besmislene parole koje nemaju apsolutno nikakav ubjedljiv ton. Svi su u maniru: „Naše…“ „Hajde…“, „Mi smo…“ i slično.

U mnoštvu tog lošeg marketiga jedan mi je skrenuo pažnju ponajviše. To je plakat mlađanog (aktuelnog) potpredsjednika jedne gradske skupštine čiji je slogan: „Dosta je priče, idemo raditi“. Lišta lično protiv tog čovjeka, ali da li je moguće da neko ko  je bio četiri godine u vlasti nešto takvo kaže? Neko je morao da smisli taj slogan kao oficijelni. Na koga se misli da je do sad pričao, a nije radio? Na njega lično, na njegove stranačke kolege ili pak, ono što je najlogičnije pomisliti, na aktuelnu vladajuću strukturu.

Ljudi generalno ne obraćaju pažnju na ovakve momente i ne shvataju da se blamiraju pred javnošću. Ogromna većina glasača i ne razmišlja o ovome jer moraju da glasaju za određene ili glasaju za one koji su obećali da će ispuniti njihove lične interese.

Ne pada mi na pamet da se miješam u politički marketing. Niti mogu niti hoću. Do nekog budućeg vremena, ako Bog da da nam politika bude na većem nivou pa samim tim i kampanja, smijaću se ovakvim momentima. Do tad, ipak će teleća glavuša sa „podravkinog“ goveđeg gulaša biti nešto što najukusnije (u svakom smislu) želi da predstavi nešto.

(Čitaoc Istoka, adresa poznata redakciji)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS