Udri ženu!

Udri ženu!

Prebio ženu pred malim djetetom, pa usput mlatnuo i dijete, zato što plače i što brani majku, gaduru. I kučka ga prijavila policiji, iako joj je lijepo rekao da će ubiti i nju i dijete, ako samo pisne.

Idobio uslovnu. Ono, u fazonu: nemoj nikad više neću, majke mi!

Odrasli sin pretukao majku. Valjda mu nije dala za pivu i cigare. Dala bi majka, al’ nije imala, mala penzija. Tužilac nije pokrenuo istragu. Nema istrage, nema suđenja, nema kazne.

Ima toga još. Sijevaju noževi, vitla se pištoljima i bombama. Da ne spominjemo „sitnice“ kao što su vrijeđanje, ponižavanje, izgladnjivanje, zabrana izlaska iz kuće. Teror u toplom porodičnom domu.

Nasilje u porodici je krivično djelo. Takoreći zločin. A opet, nije krivično djelo kao druga krivična djela, jer ga sudovi ne tretiraju jednako ozbiljno kao, recimo, krađu novčanika.

Zakon je za nasilje u porodici propisao oštre kazne, do čak deset godina zatvora. Ali, analize presuda svjedoče da se nasilnik, ako uopšte dođe do suda, najčešće izvuče sa uslovnom.

Dobro, poneki siledžija, ako je usput izvršio još dva-tri krivična djela, dobije mjesec, dva, katkad i godinicu, što opet, uz dobro vladanje, znači da će iz zatvora izaći – dok trepneš okom. I pokucati na vrata žrtvi, da je priupita šta joj je trebalo da ga prijavljuje i sebi tovari bijedu na vrat. Doživotno.

Zašto su sudovi tako nagodni prema nasilnicima? Biće da ne vjeruju u tu „zapadnjačku izmišljotinu“ zvanu nasilje u porodici. Pa nalaze sijaset olakšavajućih okolnosti, iliti opravdanja za siledžije. Ako je mlad, olakšavajuća okolnost je što je mlad. Ako je star, olakšavajuća okolnost je što je star. Ako se napio, i to je olakšavajuća okolnost.

Ali, pazite sad: u čak 40 odsto slučajeva porodičnim nasilnicima kao olakšavajuća okolnost uzima se to što su očevi i – porodični ljudi. Fini porodični ljudi. Koji, eto, samo ponekad ženi polome rebra.

Dakle, udri ženu, nije ti je majka rodila! Udri i rođenu majku! Izmlati djecu: izbij im iz glave budalaštine o pravdi i ljudskim pravima. Gvožđe se kuje dok je vruće.  Psuj, lomi, krši, teroriši, u svoja četiri zida! Slobodno, za to se ne ide u zatvor.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This