Topićeva o sutrašnjem sastanku ministara EU

Topićeva o sutrašnjem sastanku ministara EU

Bosna i Hercegovina će se u ponedeljak ponovo naći u fokusu Brisela, ali ne zbog napretka na njenom putu ka Evropskoj uniji već zbog političke krize koja je paralizovala institucije BiH.

Kako su ovih dana objavili brojni regionalni i svjetski mediji, ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije će, osim o BiH, na sastanku u Briselu razgovarati i o samoproglašenom Kosovu, kao i o Crnoj Gori.

Radni dokument pripremljen za ministre EU, u koji su neki mediji imali uvid, konstatuje da se politička situacija u BiH “naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada “efektivno blokirane”.

– Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinijela je povećanju tenzija na terenu – navodi se u tekstu radnog dokumenta Savjeta EU.

Izvori iz Brisela navode da Njemačka insistira na sankcijama protiv političara u Republici Srpskoj, koji „svojim izjavama i akcijama ugrožavaju Dejtonski sporazum“.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da, ipak, ne treba očekivati nikakve sankcije u ponedjeljak, iako je posve sigurno da će BiH biti u fokusu ministara na tom sastanku.

Topićeva ističe da nije nikakva tajna da neke zemlje razmišljaju o sankcijama prema pojedinim političarima u Srpskoj, a to su potvrdili i pojedini međunarodni zvaničnici, koji su najavili da „EU ima odgovarajuće instrumente“.

– Poznato je od ranije i to da ne postoji saglasnost svih 27 članica EU za uvođenje sankcija. Međutim, i bez opšte saglasnosti moguće je uvesti određene sankcije, ali ne vjerujem da će one biti aktivirane već u ponedjeljak – kaže Topićeva.

Ona ističe da se može očekivati da će se sutra u Briselu pokrenuti priča o sankcijama prema određenim političarima, ali kada će one biti aktivirane zavisiće od daljih poteza i akcija aktera u BiH.

– Već samo pominjanje i pokretanje tih mjera dovoljan je razlog za brigu, posebno u Republici Srpskoj – kaže Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This