Teror u Crnoj Gori: Mrak i suzavac

Teror u Crnoj Gori: Mrak i suzavac

“Palite pasji sinovi kad vas je zapalo, ždijte nesoji taj organj će vas brzih dana progutati”, govorila je 1942. godine palikućama Ilinka Šajova iz Markovine, dok je buktinja gutala to malo sirotinje u nepristupačnom i posnom kršu u kom je sloboda bila jedino i nemerljivo bogatstvo.

I tada su palikuće branile Crnu Goru. Musolinijevu fašističku. Danas neke druge palikuće suzavcem razgone narod štiteći ponovo okupatorsku Crnu Goru ili crnu familiju, crno plemstvo, hobotnicu i njene krvavo stečene privilegije. Pod okriljem mraka kao glavnog saveznika.Crna Gora je zavejana smetovima nataložene bahatosti, nasilja i kriminala. Suzavac je kolonjska voda i deo higijenskog nesesera režima. Pendrek penkalo aparhejda.Hapšenje vladike Joanikija, dostojnog naslednika najviđenijih crnogorskih arhijereja i njegovog sveštenstva vlast je brutalno zgazila sve ljudske , demokratske i civilizacijske postulate. Građani su ustali da brane svoje duhovne pastire, dušu, Boga, dostojanstvo i slobodu. Crna Gora nikada kao danas nije bila okovana mrakom. Gustim da gušći ne može biti. Tamom i tminom režimskog aparhejda koji silom pokušava da “umiri” narod. Gašenje vatre benzinom znamo kako se završava.


Narodni se gnev teško obuzdava. Još teže je ukrotiti volju Božju. To nikome ma koliku moć i silu ovozemaljsku posedovao nije pošlo za rukom. Ni faraonima, ni imperatorima Rima, moćnim sultanima orijenta, hazburškim carevima i nacističkim vođama… Većina se urušila na vrhuncu moći. Slepilo osiljenosti je opaki neprijatelj. Najopasniji uz krv ljudsku koja zemljom putuje iz zemlje klija rađajući nove živote za stare osvete. Krv pamti duže od istorije. Čitava povesnica je krvavim perom ispisana. Istim “mastilom” pisani su putokazi slobode!
“ Ko hoće da živi nek ‘mre, ko hoće da ‘mre nek živi”, napisao je u svom testamentu protiv tiranije Gavrilo Princip, čiji je metak tiraninu srušio četiri carevine skidajući ropski jaram potlačenih naroda.
“A pregaocu Bog daje mahove”, poručuje NJegoš. Narod je iskoračio iz višedecenijskog strpljenja, uspravljajući se poput svojih predaka – čiji je izbor bio jasan : “ Bolje smrt na nogama nego život na kolenima”.
Vladika Joanikije i zatočeni sveštenici će se osloboditi memljivih okova, ova tortura ih nije ponizila već uzdigla pred Bogom i ljudima, ali režim u Crnoj Gori lanaca srama neće nikada. Slom ovakve vlasti je katarza naroda, pucanj u crkvu je kuršum u Boga. Narod je krenuo da prosvetljava mrak, pendrek i suzavac, iskustvo govori, bumerang su svakom teroru. Suzavac sa Žute grede tronizovao je džemperaše, suzavac iz Nikšića detronizovaće mafijaše.

Mišo Vujović

facebook

CATEGORIES
Share This

COMMENTS