Svetosavski put se ne da opisati i propisati: on, kao i sam Sveti Sava, putuje i put se za njim rađa

Svetosavski put se ne da opisati i propisati: on, kao i sam Sveti Sava, putuje i put se za njim rađa

I zato se niko od nas danas ko bi zaboravio tu tanku liniju – svjedočiti Jevanđelje i ne prezreti narod, tražiti u njegovom životu ono vrijedno spasavanja, ono životno što mu daje da se odupre osvajaču – ne može nazvati svetosavcem

Piše: o. Darko Ristov Đogo

Rastko Nemanjić je imao posebnu milost Božiju: gledao je svoj narod u Humu i u drugim srpskim krajevima, gledao ga i razmišljao kako da ga preobražava, a da ga ne prezre. I čitav njegov život bio je i ostao sastradavanje tom narodu, muka sa tim narodom, jevanđelizacija tog naroda. Borba sa onim paganskim i nepreobraženim, bez roptanja i bez odustajanja.

Zato su nam i od njega i nakon njega ostale i slave i badnjaci, i vitalna sila naroda i neprekidni poziv svakom svetosavskom svešteniku da ne prezire narod i običaj već da sve od sebe da kako bi u ponekad sasvim stihijskim slojevima srpskog bića našao ono što se može ohristoviti i osmisliti, da bi se ono pagansko i demonsko suzbilo ili bar svelo na najmanju moguću mjeru. I tako se rađao Sveti Sava: u monaškim kelijama i nezaboravu braće i sestara, nad kanonskim spisima i sred vražde među braćom. Sveti Sava se predao liturgiji i služenju narodu koji je i tada i danas trebalo podjednako privoditi svjetlosti Hristovog jevanđelja u tipiku ali i u običaju.

On ih, očigledno, nije razdvajao već je nastojao da običaj postane uvod u Liturgiju a da Liturgija preobrazi svako domaćinstvo i svakog čovjeka. I po tome se vidi da je bio Liturg a ne liturgičar, Svetitelj a ne profesor i u svemu na početku i na kraju Služitelj koji nije razlikovao „narod Božiji“ liturgije od naroda srpskog države.

I zato se niko od nas danas ko bi zaboravio tu tanku liniju – svjedočiti Jevanđelje i ne prezreti narod, tražiti u njegovom životu ono vrijedno spasavanja, ono životno što mu daje da se odupre osvajaču – ne može nazvati svetosavcem. Svetosavski put se ne da opisati i propisati: on, kao i sam Sveti Sava, putuje i put se za njim rađa.

 

IN4S

 

CATEGORIES
Share This