Srpska ne smije biti poligon za igre velikih sila

Srpska ne smije biti poligon za igre velikih sila

– Kada je oluja na svjetskom nivou, Republika Srpska treba da bude mirna, a ne da bude najglasnija i da obilazi svjetske moćnike. Tako se Milorad Dodik izgubio na putu od Rusije do Brisela, kaže u rubrici Bez uvijanja, Jutarnjeg programa, BN TV politički analitičar Velizar Antić, navodeći da je to samo jedan u nizu razloga zašto je vrijeme za smjenu vlasti.

On upozorava da je igranje između velikih sila opasna igra za Republiku Srpsku.

“Jedan dan je u Briselu, jedan u Turskoj, jedan u Rusiji – Milorad Dodik. Kako mijenja mjesto boravka, tako mijenja i mišljenje”, kaže Antić i dodaje:

“Meni nije lično nikakvo iznenađenje što on mijenja svoju i politiku i retoriku u tom bliskom periodu. On mijenja tu politiku od jutra do uveče, vi ne znate na koju će stranu, uveče priča jedno, ujutru drugo”.

Prema njegovim riječima javnost je sluđena.

On je naveo primjer “Briselskog sporazuma”, gdje, kako kaže, ne znate da li je potpisan ili nije, ili je samo prihvaćen bez potpisa.

To je, navodi Antić, u interesu vlasti, samo da što više sludi narod.

„Kažu mi nismo ništa potpisali, šta to znači, vi ste njih prevarili?! Ako ste stavili saglasnost na tačke potpuno je nebitno da li ste potpisali ili niste“, jasan je Antić.

– Svaki korak, svaka posjeta visokim zvaničnicima u vrijeme kad treba ostati miran je politički korak, tačnije priprema za izbore, kaže politički analitičar.

– Da li je ova posjeta Rusiji bila u interesu Milorada Dodika u njegovom interesu – jeste. Da li će biti iskorištena u političke svrhe – hoće, jer zna da su ljudi koji glasaju proruski orjentisani…

– Eto i nekih razloga za smjenu vlasti, a vrijeme za promjene je bilo i prije 10 godina. Ali, ipak ima nade za bolje sutra, smatra analitičar Antić.

Na pitanje da li će kandidat PDP-a Jelena Trivić uspjeti u borbi protiv korupciju u Republici Srpskoj ako postane predsjednica, Antić odgovora.

– To je sasvim izvodljivo, samo je potrebno da ideja i djelo dolaze s vrha vlasti. Neće biti lako, ali samo ako ima volje može se uspjeti, a njena volja je vidljiva, jasna i velika.

Više pogledajte u video prilogu:

(BN)

CATEGORIES
Share This