Smak svijeta

Smak svijeta

Ovaj vic, utemeljen na stereotipima o ne baš pametnim Bosancima i superiornim Nijemcima, sasvim dobro oslikava aktuelnu stvarnost.

Prvo, narodi i narodnosti bivše Juge, inače posvađani oko svega drugog, složni su u ubjeđenju da je „pobjeći u Njemačku“ rešenje za sve probleme. Pa i za smak svijeta.

A i njemačke vlasti, privrednici, stručnjaci… ponašaju se taman tako da bi mnogi odrasli i pismeni čovjek, ne samo sa Balkana, mogao komotno pomisliti da imaju rješenje za sve. Pa i za smak svijeta.

Njemačka je priznala sve vozačke dozvole izdate u BiH i od juče se, sa tim dozvolama, može komotno špartati drumovima Bundesrepublike.

Na vidiku je, dakle, još jedan egzodus iz ove već opustjele zemlje. Ne, neće u Njemačku pohrliti profesionalni vozači; oni su, hvala na pitanju, već odavno odjezdili u EU.

Priznavanje vozačkih dozvola, pa i onih „običnih“, B kategorije, kap je koja će preliti čašu i presuditi da se iz BiH u Njemačku zapute hiljade ljudi, spremnih da rade kao dostavljači, magacioneri, poštari… Uostalom, mnogo je poslova u kojima je vozačka B kategorije vještina koja se podrazumijeva.

U Njemačku će pohrliti i oni koji su se dugo lomili, a kojima je jasno da neće živjeti ni u Minhenu, ni u Hamburgu, nego u nekom Bergdorfu, gdje bez vozačke i auta nema života.

Dakle, ovom naoko „usputnom“ i nebitnom mjerom, ali mjerom koja se odnosi na skoro sve odrasle ljude, Njemačka će privući mnoge iz BiH da se zaposle u posustaloj, ali još uvijek najmoćnijoj EU ekonomiji. I da se presele u Njemačku.

A Nemačkoj treba i radnika i ljudi. I te kako. Ako ne privuku useljenike, za desetak godina bi se mogli

suočiti sa demografskom rupetinom od sedam miliona radno sposobnih stanovnika manjka.

Pa su se dali u akciju. Zašto, vele njemački stručnjaci, insistirati na znanju njemačkog jezika, kad cijeli svijet govori engleski. Pametnije je da njemački činovnici na šalterima za useljenike nauče engleski. I da budu ljubazni i nagodni prema imigrantima.

Skontali su Nijemci da je istinski smak svijeta kada zemlja, makar bila i bogata i super uređena, ostane bez ljudi.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This