Red slavlja, red korone

Red slavlja, red korone

Za razliku od prošle godine, ove smo praznike proslavili kao u najbolja vremena, čak, čini se, još pompenzije i masovnije nego što smo to ranije praktikovali.

Za najluđu noć u godini, trgovi su bili prepuni natiskanih ljudi koji su se veselili, svo vrijeme galameći i pjevajući jedni drugima u lice. Naravno da maske i distancu niko ni pomenuo nije jer, bože moj, čemu prazničnu čaroliju kvariti stegama kojih je svakome već odavno preko glave.

U lokalima je, takođe, bio čovjek na čovjeku, a i žurke u kućnim varijantama pravljene su mimo svih mjera i preporuka.

E, onda je čarolija prošla… Mnogi slavljenici još nisu uspjeli pošteno ni da se otrijezne, dok je drugima i dalje od glasne muzike tutnjilo u glavi, a već je krenuo da raste broj zaraženih koronom. Od tada je epidemiološka situacija iz dana u dan sve gora, sa naznakom da bi ovaj talas, po broju inficiranih, mogao da nadmaši sve prethodne.

Iako je omikron koji trenutno hara ocijenjen manje opasnim od ranijih sojeva, i bolnice već osjećaju pritisak našeg ležernog ponašanja za praznike, u vidu skoka broja pacijenta, među kojima je sve više onih sa težim formamama kovida. Nema šta, brzo nam je na naplatu došao ceh provoda u kojem smo uživali par sati ili tek dan-dva.

Sreća u nesreći je da pomenuti soj kod većine, ipak, ne dovodi do životne ugroženosti, inače bi nas kovid kosio kao snoplje. Međutim, nikako ne treba smetnuti sa uma da se može desiti da sledeća varijanta korone bude daleko i zaraznija i smrtonosnija, zbog čega bi neka naredna slavlja mogla da nam prisjednu za cijeli život.

Svako malo dokazujemo da smo, zarad mrvice užitka, prespremni da zanemarimo sva pravila koja su, iako opterećujuća, bukvalno garant zdravlja i života.

A kad nas nevolja pritisne, ma koliko da smo sami krivi za to, po dobro oprabonom receptu okrivićemo nekog drugog.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This