Potrošenom Viškoviću odbrojani dani

Potrošenom Viškoviću odbrojani dani

Takozvani premijer Radovan Nejaki Višković uskoro bi trebao biti ukloljen sa pozicije predsjednika Vlade Republike Srpske. Rejting Dodika i SNSD-a je na istorijskom minimum, svi kečevi iz rukama su ispucani, medijske predstave i spinovanja preko RTRS-a, ATV-a, SRNE i drugih režimskih medija ne daju nikakav rezultat, pa je Uzurpator odlučio da žrtvuje svoju marionetu Viškovića, kako bi šok-terapijom pokušao da povrati dio starog rejtinga i popularnosti kod naroda, al čini se da je svaki porez i pokušaj uzaludan.

Višković i njegov Kabinet uspjeli su da nadmaše sve prethodnike, iako je to bilo teško, i ostaće zapamćen kao najgori premijer i Vlada Republike Srpske u poslednjih 30 godina. Njegov mandat obilježile su brojne afere i skandali, od BATAGONA, šatora-pokretne bolnice do nabavke respiratora, skandaloznog tajnog zaduženja na Londonskoj berzi, katastrofalnog stanja u javnom sektoru i negativnog poslovanja svih javnih preduzeća i ustanova ..

Dodik je ljut na Viškovića jer je mimo njegovog znanja i učešća napravio neke tajne talove, u koje se on nije po običaju ugradio, posebno sa sumnjivim poslovima na Jahorini, pa je to razlog više da mu skine glavu i ponizi ga.

 

Dodik će pokušati da se sa Viškovićem otarasi još nekih balasta, neposkušnih i nedovoljno odanih ministara, prije svega da svrgne Dragana Lukača i postavi potpuno odanog čovjeka za ministra unutrašnjih poslova, ali je pitanje ima li snage da to uradi. Lukač i Dodik su duže vremena u lošim odnosima, sukobi iza kulisa traju dugo vremena, ali je pitanje da li će oslabljen na više frontova rizikovati sukob sa opasnim Lukačem, koji bi mogao dovesti do eskalacije i urušiti čitav nakaradni sistem kao kulu od karata.

Dodik tempira vrijeme za uklanjanje Viškovića i tzv „rekonstrukciju“ Vlade, a pitanje je hoće li na taj način rizikovati i otvoren sukob sa razjediniteljom Stevandićem i njegovom tzv „Ujedinjenom Srpskom“, koja ima podršku Beograda a sa kojim je u poslednje vrijeme u lošim odnosima zbog raspodjele kolača, ali i signala koje Stevandić dobija od Službe i Beograda. Krajnji rok za smjene i rekonstrukciju Vlade je jesen ove godine, ali bi Višković mogao biti ukloljen već narednog meseca i munjevitom i poslednjem „Blic-krigu“ Dodika i režima.

Prava je šteta što će Radovan Nejaki da završi uskoro na smetljištu, jer je bio odličan za opoziciju, a njegovi tragikomični nastupi su potpuno ogolili nakaradni sistem i slabosgi režima. Ipak šta god radili i pokašavali sve im je uzalud jer je ishod i vlastodršima odavno jasan – kraj režima se ubrzano približava bez obzira na sva batrganja i pokušaje „vađenja“

(Nebojša Vukanović)

 

CATEGORIES
Share This