Politički potresi

Politički potresi

Dok slušamo vladajuće kako se hvale da su institucije i budžet stabilni, istovremeno nas strani investitori zaobilaze u širokom luku.

Svaka zemlja koja ima problem s nestabilnom političkom situacijom ne privlači investitore. Zbog stalnih političkih potresa sve više tonemo u dubiozu i postajemo crna rupa Evrope, jer važno je znati da je BiH zvanično druga zemlja Evrope po kriminalu i korupciji.

Situacija se iz dana u dan pogoršava, što pokazuje i podatak Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH da je, od 2012. godine do danas, pravosuđe Srpske spaslo 579 osumnjičenih od krivičnog gonjenja, samo zato što se postupajućim tužiocima nije dalo da rade posao za koji ih debelo plaćamo. Ništa bolja situacija nije ni na državnom nivou.

I tako duboko ogrezli u kriminal i korupciju sasvim je logično da nismo atraktivno i poželjno tlo za investicije. I ovo malo investitora što nam dolazi uglavnom su rezultat individualnih veza naših ljudi s ljudima iz inostranstva, koji investitorima mogu da garantuju da vrijedi ulagati u BiH, kad već država ne može dati takvu garanciju. Poslovna klima koja vlada kod nas nije dobra ni za nas, kamo li za strance. Onda se nije ni čuditi što nas svi zaobilaze u širokom luku.

Ekonomisti smatraju da je period pandemije pokazao potpuno odsustvo empatije vlasti prema građanima i povećao kriminal i korupciju, što je jasno detektovano od strane cijelog svijeta. To je dodatni razlog zašto nijedna ozbiljna firma već godinama nije došla i neće ni doći u BiH. S druge strane, mi nemamo nikakve mehanizme koji bi stimulisali investitore, niti se na tome radi od strane nadležnih institucija. Tako da su složenost pravnog sistema, neefikasnost sudova i tužilaštava, kao i politička situacija koja, kako neki analitičari tvrde, nije bila nikad gora na ovim prostorima, zajedno učinili da rijetko ko razmišlja započeti investicije u Bosni i Hercegovini.

Kad političari smire strasti i prestanu s nacionalističkim tenzijama, kad sudovi i tužilaštva počnu da rade svoj posao, kad smanjimo kriminal i korupciju, ako već ne možemo da ih iskorijenimo, kad shvatimo da je stabilna ekonomija garant opstanka jednog društva, možda počnu i investitori da dolaze. Možda.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This