Plata, šta je to?

Plata, šta je to?

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Ljubo Ninković, prethodnih dana mahao je papirima ispred Gradske uprave predstavljajući se kao “Robin Hud” koji se bori za gradski budžet, ukazujući na nepravedan omjer plata zaposlenih unutar GU i svašta ponešto.

Ninković je ispred Gradske uprave donio i plakat na kojem je precizno ispisao koliku platu imaju gradonačelnikovi saradnici, poredeći ih sa platama ostalih radnika zaposlenih u Gradskoj upravi, koji još uvijek čekaju, kako je istakao, na dogovoreno i usvojeno povećanje plata.

I sve ovo je legalno i legitimno, i čak pohvalno, da taj isti Ninković nije zamucao pred kamerama kada su ga novinari pitali kolika je njegova plata.

Da blam bude veći, Ninković na kraju nije ni otkrio kolika je njegova plata jer navodno ne zna!

Da li možete zamisliti ijednog prosječnog građanina ove zemlje, pa i te iste službenike Gradske uprave za čije povećanje plata se Ninković navodno zalaže, a da ne zna u marku kolika mu je plata?

Valjda prvo što uradiš kada dođeš na razgovor za posao jeste da pitaš kolika će ti biti plata.

Ima li ijedan građanin koji redovno plaća svoje račune, kupuje hranu i cijeli mjesec živi od svoje plate, a da ne zna uopšte sa koliko novca mjesečno raspolaže?

Nema, ali Ninković nije obični građanin i nije bio na razgovoru za posao, pa da je mogao pitati kolika će mu biti plata.

Ne, on je morao samo četiri puta da promijeni stranački dres dok mu se napokon nije posrećilo da dobije neku funkciju.

Od glasnog SDS-ovca, preko Narodne stranke, DNS, pa do SNSD – put je koji je Ninković morao prevaliti da bi mu se napokon posrećilo da sjedne u fotelju predsjednika Skupštine grada Banjaluka i zašto bi onda još morao znati da li mu je plata 4.000 ili 5.000 KM.

Koja hiljada gore-dolje, kao da je to bitno.

Funkcioneri valjda i ne žive od plata već im ona dođe kao bonus.

Ninkoviću novac očito ne treba, ili mu je možda teško zapamtiti tako visoku cifru, ali zato napamet zna koliku platu imaju fotograf u Gradskoj upravi, sekretar i drugi službenici.

Time je po ko zna koji put potvrdio onu narodnu rečenicu “nije bitno šta se priča, već ko to priča”.

Ninković je u samo jednoj rečenici uništio sav svoj performans koji je pažljivo spremao za Banjalučane, a usput se narugao brojnim građanima ove zemlje koji jedva sastavljaju kraj s krajem i nemaju taj luksuz da ne znaju kolika im je plata.

Ninkovića je mnogo oko nas, sjede u foteljama brojnih javnih institucija, primaju enormne plate i očito su davno zaboravili kako izgleda život prosječnih građana ove države.

Tih istih građana na čijoj grbači žive i zahvaljujući kojima mogu da zaborave kolika im je plata.

Većina nas, “običnih smrtnika”, taj luksuz nema.

Autor: Snježana Karić

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This