Otac Darko Đogo: Moja velika koljenopreklona metanija pred svim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji

Otac Darko Đogo: Moja velika koljenopreklona metanija pred svim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji

,,Niste i nikada nećete biti sami. Mi smo uvijek tu da pomognemo, Vi ste za nas istinski ispovjednici vjere. Kosovo i Metohija je zalog da ćemo se pokazati dostojnim predaka, samo ako uspijemo da odbranimo svoju Svetu zemlju. Velika koljenopreklona metanija pred svim Srbima koji žive u Metohiji i na Kosovu“- kazao je otac Darko

Protojerej-stavrofor prof. dr Darko Đogo profesor Bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči govorio je za emisiju “Kosmetska kandila“ Radija “Svetigora“ na drugu godišnjicu slavnog Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću kojem su, po velikom nevremenu, prisustvovale hiljade vjernika sabranih oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog.

Otac Darko nas je, u ove predbožićne dane, kada je sve bliža ona vječna svjetlost koja sija iz Vitlejemske pećine, obasjavajući sve nas radošću, mirom i ljubavlju, poučio kako da Božićnim postom pripremimo svoja srca da se u njima rodi Bogomladenac Hristos koji jedino što traži od nas je upravo naše srce.

Otac Darko je svjedočio toplinu divnih porodičnih praznicika Djetinjci, Materice i Oci kada u svojim malim crkvama, svojim porodicama, vežemo jedni druge vezama ljubavi, ljubavlju se otkupljujući.

Sveštenik Darko Đogo je uputio poruku braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji se u ove pretprznične dane pripremaju da Božić dočekaju na našoj Svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji.

,,Niste i nikada nećete biti sami. Mi smo uvijek tu da pomognemo, Vi ste za nas istinski ispovjednici vjere. Kosovo i Metohija je zalog da ćemo se pokazati dostojnim predaka, samo ako uspijemo da odbranimo svoju Svetu zemlju. Velika koljenopreklona metanija pred svim Srbima koji žive u Metohiji i na Kosovu“- kazao je otac Darko.

Govoreći o tome šta za njega lično predstavlja srce Srbije i ,,duša Crne Gore“, kako je znao da kaže naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, Sveta srpska zemlja Kosovo i Metohija i šta posebno pamti iz svojih odlazaka na Kosovo i Metohiju on kaže da svjetlost Metohije i Kosova i kosmetskih svetinja, a posebno Gračanice, uvijek sija u njemu.
,,Gračanicu uvijek sanjam u svjetlosti“- kaže otac Darko.

,,Kosovski i Lovćenski zavjet vidim kao jedan zavjet. Smatram da je kapela na Lovćenu porušena da bi se prekinula veza između NJegoša i Kosovskog zavjeta“- kazao je otac Darko govoreći o tome kako vidi odnos između Lovćenskog tajnovidca i Cara Lazara i šta nam svaki u svoje vrijeme poručuju i kako da ostanemo na njihovom putu.

Otac Darko je govorio o ličnosti koja je obilježila naše živote i jednu epohu, blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju koji je bio čovjek Kosovskog zavjeta, nerazdvojiv od Kosova i Metohije jednako kako je bio nerazdvojiv od Gospoda našega i Crkve NJegove. Kada vidi Mitropolita na Kosovu, da li ga vidi kako sahranjuje mrtve i sakuplja leševe po Metohiji i služi opijela stradalnicima ili kako služi Svetu službu Božiju u Gračanici svoj u sjaju, čuvajući pamćenje, dušu i srce našega naroda…ili kako poziva na svim važnim skupovima srpskoga naroda da čuvamo Svetu srpsku zemlju jer ,,smo mi djeca Kosovskog zavjeta”.

,,Mitropolit je u jednom momentu mogao da služi liturgiju u Gračanici a već u sledećem da sjedne u auto sa ocem Radomirom Nikčevićem ili ocem Radivojem Panićem i krene da pomogne nekom. Da krene u potpunu neizvjesnost spreman da život da za svoje bližnje, kako je i sam rekao ocu Radomiru jednom prilikom: ,,Ima li išta ljepše nego da pogineš na Kosovu?“ Naš Mitropolit je bio epoha obnove crkvenog i srpskog bića našeg naroda i kosovsko-lovćenskog zavjeta. NJegov zavjet i dalje ostaje pred nama jer je to zavjet o neprestanoj obnovi i neprestanoj perspektivi stremljenja ka Carstvu Božijem“- kazao je otac Darko.

Na sahrani svog duhovnog oca, otac Darko je kazao da je naš Mitropolit Amfilohije u odnosu na svog duhovnog oca Prepodobnog avu Justina Ćelijskog i Vranjskog bio uvećeni, obogaćeni i dodatno oblagodaćeni otac Justin prenijet kroz vijekove, žitija Svetih i život Crkve.

Sjetio se i svog prvog susreta sa njim.

Otac Darko je izgubio svog divnog oca u ratu kada je stvarana Srpska republika, koji se uveliko se ugradio u Republiku Srpsku koju danas hvala Bogu imamo. Risto Đogo je u u ratnim uslovima stvarao RTRS pomažući i na taj način da se sazna istina o stradanju našeg naroda.

Otac Darko je u Mitropolitu našao i oca i đeda i duhovnika i prijatelja.

,,Zvolio sam ga u potrazi za očinskom ljubavlju, kao čovjeka koji nas je sklanjao sa stranputica života, koji nas je volio. Nedostaje mi…Izbor Patrijarha Porfirija i Mitropolita Joanikija je velika utjeha za naš narod u ovo vrijeme. Imao sam malo godina kada sam izgubio oca Rista, bio sam stariji kad je i drugi Risto otišao. Obojicu iz vidim kao uzore i dva svetilnika do čijeg uzora i sam težim da stignem“- kazao je otac Darko Đogo i, uputivši božićni blagoslov, kazao da ljubav Božija natkriljuje ljudski rod.

,,Božić je trajna obnova našeg podsjećanja na ljubav Božiju. Dogodine na Kosovu. Dogodine na Lovćenu“- poručuje protojerej-stavrofor Darko Đogo.

Slobodanka Grdinić, Svetigora

CATEGORIES
Share This