Oprosti nam, dječače

Oprosti nam, dječače

Svakih par mjeseci u Republici Srpskoj dogodi se ubistvo koje izvrši osoba sa ozbiljnim psihičkim problemima.

Ubistvo devetogodišnjeg dječaka u Foči još jedno je u nizu koje ide na dušu trulom sistemu, u kojem caruju javašluk i neodgovornost.

Da tragedija bude veća, dječak nije ni prva, a ni posljednja žrtva nekog pomahnitalog ubice, koji je imao ozbiljnih psihičkih problema i koji je godinama bio prepoznat kao osoba sklona nasilnom ponašanju.

Sada je kasno govoriti i upirati prstom u onoga ko je zakazao i otkud psihijatrijskom bolesniku oružje u kući.

Taj neko nema ime i prezime, jer je u pitanju sistem.

Psihijatri u Srpskoj već godinama upozoravaju da je mentalno zdravlje građana ozbiljno narušeno, ali se ništa, izuzev sporadičnih slučajeva, sistemski ne radi kako bi se riješio ovaj problem.

„On nije bio dobar s glavom“, komentar je koji se često čuje nakon tragedija koja je ovih dana potresla i Foču.

Slična ubistva dogodila su se u proteklim godinama i u Banjaluci.

U konkretnim slučajevima ubice su na vrijeme bile prepoznate kao osobe opasne po okolinu, a sudovi su im čak izricali obavezne mjere psihijatrijskog liječenja.

No, umjesto da odu na liječenje, ovi bolesnici su se slobodno kretali, drogirali i pili alkohol, dolazili do oružja i u konačnici počinili zvjerska ubistva.

Očigledno je da u ovakvom trulom sistemu ne postoji ni zdravstvena ustanova za ovu vrstu liječenja, jer da postoji, sada ne bi pisali o pomenutim tragedijama.

Psihijatri ističu da je neophodan sistemski pristup liječenju mentalnog zdravlja, inače ćemo sve češće biti svjedoci tragičnih slučajeva poput posljednjeg koji se dogodio u Foči.

Zbog svega navedenog, nijedan drugi zaključak se ne može izvesti izuzev onoga da nakaradnom sistemu koji nas je okovao očigledno odgovara ovakvo stanje u kojem se građani konstanto drže u strahu od novih prijetnji, novog rata i novih ubistava.

Do nas je, kao i uvijek, da li smo zaista spremni čekati dok ova pošast ne pokuca i na naša vrata ili ipak, zajedničkim snagama učiniti sve da do toga ne dođe. Oprosti nam, dječače mali.

(Srpska info)

CATEGORIES
Share This