Oni su tu da nas podsjete da smo pod okupacijom

Oni su tu da nas podsjete da smo pod okupacijom

Ono što, međutim, nijedan okupator ne može da shvati jeste efekat jasnoće koju strahom inhibira: slika Imperije odjednom se ponovo vraća iz one popusta u obući Ofis na konverz patike ka slici rumunskog ili češkog mitraljesca u Trnovu

 

Piše: o. Darko Ristov Đogo

Prolazim ovih dana putevima Srpske, zapadnim krajevima moje svesrpske Otadžbine i zatičem mnoštvo stranih vojnika, pod punom ratnom opremom, u transporterima. Nije nam prvi put da ih vidimo i mada smo se odvikli od gledanja u njih – ne iznenađuju nas.

Oni su tu da nas podsjete da smo pod okupacijom. Oni su tu da pružaju „osjećaj sigurnosti“ koji oni koji su ih poslali ne razlikuju od osjećaja zastrašenosti.

I mada bi se na prvi pogled činilo da je Imperija licemjerna kada svojim građanima garantuje mir i stabilnost bez transportera, a nama je „garantuje“ transporterom, nikakvog licemjerja nema: oduvijek su Imperije garantovale mir svojim građanima centurijama na tuđoj zemlji.

Ono što, međutim, nijedan okupator ne može da shvati jeste efekat jasnoće koju strahom inhibira: slika Imperije odjednom se ponovo vraća iz one popusta u obući Ofis na konverz patike ka slici rumunskog ili češkog mitraljesca u Trnovu.

I možda je, opet, i ta slika strane sile koja nastoji da te drži u strahu koji ti računa u „sigurnost“ najbolja ilustracija borbe koja nam čitavog života predstoji, a časnom postu se intenzivira: borbe da unutar sebe osvojimo stamenost i nepokolebljivost iz Hristove ljubavi nasuprotv „miru“ i „stabilnosti“ transportera. Jer, Hristos upravo i kaže: „Mir vam ostavljam, mir Svoj dajem vam; ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne zbunjuje srce vaše i neka se ne boji.“ (Jv 14,27)

IN4S

 

CATEGORIES
Share This