Odbrana i poslednji dani sultana Sulejmana

Odbrana i poslednji dani sultana Sulejmana

„Velikosprski nacionalizam pokušava da pod novim motom „srpskog sveta“ maligno utiče na Crnu Goru, ne odustajući od Velike Srbije kao projekta kojem je samo promenjeno ime”, uporno, kao mantru ponavlјa Milo Đukanović, političar čije se kameleonske promene teško objašnjavaju u bilo kom etičkom kontekstu.

Vlada je, kaže,sastavlјena pod okrilјem jedne vjerske zajednice. Zaboravio je da je državu Crnu Goru, “sastavila”ta ista vjerska zajednica.

On će se, najavlјuje, još jednom žrtvovati, braneći “temelјne vrijednosti Crne Gore”. Da li su temelјne vrijednosti Crne Gore država na ivici dužničkog ropstva, zamrla ekonomija, korumpirano pravosuđe, monopolizovana privreda, diskriminacija građana, gušenje verskih osećanja, privatizovane institucije, partijska policija, kriminalizovano društvo…?

E mojoj “Sulejmane” veličanstvenost ti se ne može udenuti ni uz lik još manje uz delo. Pretiš, šumama, i gorama tvoje zemlјe zgažene. Od tebe i tvojih desperadosa izobličene do neprepoznatlјivosti. Podelјene i posvađane do raspolućenosti.

Pretiš narodu komitama, uličnim bandama, spremaš ih da jurišaju i krv nevinih prolivaju u odbranu tvojih krvavih milijardi. Nemoj to da radiš, Sulejmane, već te je Svetac Ostroški opomenuo. Već te, Sveti Petar Cetinjski udario po tim dugačkim prstima. Ne srlјaj i ne izazivaj novu nesreću. Narod srpski u slobodnim gorama crnogorskim, ni Turci ne mogahu pokoriti. Sve će ti se o glavu obiti kao pašama što se obezglavlјeni vratiše iz krvavih pohoda na Crnu Goru.  “Kaursku raspojasanu,  divlјu i neosvojivu”, kako su je zvale osmanlije.

Crna Gora nije ni moja ni tvoja. Ni srpska ni crnogorska. Ni patriotska ni izdajnička. Ni četnička ni komitska. Već Božja krstom osveštana, barutom i tamjanom okađena, krvlјu pričešćena. Prestani da siješ zlu krv među narodom.

Ništa nije večno osim časti i sramote. Postoje samo dva puta na zemlјi: Prvi ka nebu, drugi prema paklu.

Danas bi ti, kao Numan paša palio i raselјavao potomke onih što je “branit znaše”. Pretiš Sulejmane krvlјu. Smeta ti “srpski svet”? Zaboravlјaš da si na tom talasu zajahao svoj narod. Ponosno si govorio da pripadaš zajedničkoj familiji. Tada si branio srpstvo i Crnu Goru od Kučana, Tuđmana i Alije. Zatim si, kako ti je naređeno odvojio neodvojivo: srpstvo od Crne Gore, braneći Crnu Goru od Slobodana Miloševića.

Danas je braniš od srpskog sveta. Pretiš krvlјu, svestan da se Crna Gora danas brani od tebe.

Još samo čekam da krikneš onu čuvenu Marovićevu parolu: “Pobijedila je većina izgubio je moral”.

Još se jedino moralom nisi bavio.

FB – Mišo Vujović

CATEGORIES
Share This

COMMENTS