Norveški ministar zdravlja Bent Hoie početkom maja održao je govor koji su prenijeli svi mediji svijeta.

Norveški ministar zdravlja Bent Hoie početkom maja održao je govor koji su prenijeli svi mediji svijeta.

“Svima nam je drago što se najmlađi vraćaju u školske klupe. Ali bih volio da kažem koju riječ o malo starijima. O onima koji i dalje sa uzdasima sjede i čekaju. Dragi tinejdžeri, nismo vas zaboravili! Nama je cilj da se vratite u školu prije ljeta.

Zahvalili smo se dosad mnogima na doprinosu i trudu tokom ove epidemije. I sada je krajnje vrijeme da se zahvalimo našoj omladini. Oni su podnijeli zaista veliku žrtvu. Sljedeće ljeto ne postoji kada je čovjek mlad. Mladi razmišljaju samo o tome šta će se desiti danas ili sutra. Mlad si kada maštaš o tome šta će biti ovog ljeta i ovog polugodišta.

Kad sanjaš da pobijediš na turniru u fudbalu i osvojiš ligu s najboljim rezultatom ikada. Kad jedva dočekaš ekskurziju gdje ćeš konačno prići svojoj simpatiji. Kad planiraš haljinu za maturu – ubjeđuješ se s roditeljima mjesecima da ti kupe baš onu najljepšu – i sanjaš to veče kada ćeš plesati i provoditi se do kasno u noć.

Ali eto, dođe virus i razveje sve te snove. Nema više turnira u fudbalu i nema ekskurzije. Nema maturske večeri. Volio bih da mogu da vam kažem da će sve uskoro biti kao prije. Ali neće. Cijela ova godina će biti drugačija. Vi ste generacija koja će morati drugačije. Vi ste stavili svoj život na čekanje da bi drugi svoj život sačuvali.

Nadam se da ćete ipak plesati, iako maturske večeri neće biti. Nadam se da ćete ipak postići sjajne rezultate – iako neće biti u fudbalu. Nadam se da ćete ipak flertovati sa simpatijama – iako neće biti ekskurzije. Nadam se da ćete lijepo proslaviti svoju maturu – iako će biti drugačija od onog što ste navikli. Vaše godine su specijalne i neponovljive. Nadam se da će vam biti lijepe i u ovakvoj situaciji. Omladino, najljepše vam hvala! I hvala maturantima generacije 2020, nećemo vam ovo zaboraviti!”

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS