Mala škola snalaženja u prisustvu obilja informacija o širenju virusa korona

Mala škola snalaženja u prisustvu obilja informacija o širenju virusa korona

Nimalo ne sumnjam da veliki broj naših građana, na ovaj ili onaj način pomno prati razvoj pandemije korona virusa. Naravno da smo zainteresovani da iz dobijenih podataka dođemo do neke informacije, prije svega one o mogućnosti okončanja vanrednih okolnosti i normalizacije života. U tome nam na žalost mediji ne pomažu.

S jedne strane, emituju informacije o novozarežnim, umrlim gotovo na svako par sati, a onda s druge strane emituju raznovrsna mišljenja, često suprotstavljena, o različitim receptima, prognozama, scenarijima krize.
U tom pogledu veliki broj medijskih aktivista, teško mi je reći novinara, prenosi podatke kao takmičenje za Evroviziju gdje se poredak na tabeli mijenja, a razne države iz dana u dan dobijaju više ili manje poena. Jedino što je predvidivo je da za sada SAD imaju vodstvo, a jedini koji mogu da ih ugroze su Indija ili Pakistan. Tu je i gubitnik, Kina, koja je donedavno bila u ubjedljivom vođstvu. Prva greška koju uočavam u ovakvom izvještavanju je zloupotreba brojeva. Zloupotreba se sastoji u „ubijanju“ javnosti strašnim rastom i jačanjem osjećaja o nepobjedivosti virusa. A onda i druga neminovnost, poređenja, koja , kao i u svakom takmičenju, neminovno vode poređenju između država, njihovih politika, zdravstvenih sistema i ko zna čega sve ne.

Pokušaću da vam pomognem u tumačenju podataka i načinu praćenja podataka koji omogućava racionalan pristup, bolju uporedivost i bolje opšte razumijevanje situacije. Jedan od najkorišćenijih izvora podataka za praćenje širenja virusa, smrtnost i tako dalje, je sajt worldometers.info. Podaci na ovom sajtu se obnavljaju na 24 časa, a unutar 24 časa se ažuriraju kada god države objave najnovije podatke. Ono što želim da vam pokažem je da podaci obuhvataju i još neke podatke grupisane po određenim kriterijima.

Tu je, osim podataka o novozaraženim u toku dana, ukupno zaraženima, preminulim tokom dana i ukupno, još nekoliko vrlo zanimljivih kolona.
Jedan od korisnih je i broj oporavljenih i izvedeni broj o aktivnim slučajevima, a uz nju i broj slučajeva ljudi koji su u teškom ili kritičnom stanju i onda, po meni najkorisnije: broj ukupnih slučajeva na milion stanovnika, broj preminulih na milion stanovnika i koristan datum prvog prijavljenog slučaja u nekoj državi.
Upravo ovi alati nam mogu dati malo bolji uvid u realno stanje na terenu. Prvo zato što sporije rastu u realnom vremenu. Drugo, zato što nam daju mjerljivost u odnosu na stanovništvo, i treće dodaju nam vremensku komponentu razvoja od datuma prvog slučaja.

Ne želim da se bavim sa previše detalja, niti da pravim studiju i donosim zaključke, nego želim da predložim radoznalima, pa i novinarima koji prate globalne trendove da pokušaju i sami da analiziraju ove podatke, te da na osnovu toga postave i kvalitetnija pitanja u pogledu težine situacije, poređenja država i slično.
Isto tako želim da napomenem da se zdravstveni sistemi i kapaciteti svih država projektuju na 100.000 stanovnika. Jasno je da svis sistemi nisu jednako kvalitetni, ali treba znati da se bar u projektima, a uglavnom i u stvarnosti pridržavaju istih statističkih mjerila.

Uglavnom, šta je zanimljivo na današnji dan 31. mart 2020.
Na 1 milion stanovnika u najvećem problemu je Luksemburg sa 3.176 oboljelih na milion stanovnika (ukupno 1988 slučajeva) prvi slučaj zabilježen 28. 02. o.g.
Za poređenje Italija ima 1.683 slučaja na milion stanovnika, Španija 2.019, a Njemačka kao visoko plasirana 814.
Kod smrtnog ishoda se izdvajaju samo Italija i Španija sa po 192, odnsno 177 preminulih na milion stanovnika. U ovoj konkurenciji nema niko ko je dobacio do 100.
Kako mi stojimo u regionu na današnji dan:
Srbija 103 slučaja na milion stanovnika i 0,6 smrtnih slučajeva na milion  stanovnika.
Hrvatska 211 slučajeva na milion stanovnika i 1 smrtni slučaj na milion stanovnika.
Slovenija 386 slučajeva na milion stanovnika i 7 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.
BiH 125 slučajeva na milion stanovnika i 4 smrtna slučaja na milion stanovnika.

Kada to posmatramo iz ovog ugla, rang lista po kojoj bi uočavali teret na zdravstveni sistem izgleda drugačije u odnosu na broj zaraženih.
I sada ću izdvojiti jedan primjer koji sam uočio. Nije Japan, nije Koreja, nije Njemačka, jer su to zemlje koje su zaista specifične u mnogo kojem pogledu. To je Grčka, apsolutno korespondentna sa našim uslovima. Pogotovo zato što nam jednako korespondentno prijete Italijanskim scenarijom koji je za naše uslove potpuno nerealan.
Grčka na današnji dan ima 1.212 zaraženih, ranije je zabilježen prvi slučaj u odnosu na nas, još 25. februara. Imaju ravan priraštaj slučajeva. Na današnji dan broja zaraženih na milion stanovnika je 116 a imaju 4 smrtna slučaja na milion stanovnika. U suštini, Grčka nije preduzela ništa epohalno. Nema histerije. Pravovremeno su zatvorili sve obrazovne institucije, zabranili javne skupove, otkazali sportske događaje. Njihova specifičnost je što provode politiku društvenog distanciranja na jedan potpuno dosljedan način. Menoume spiti politika, analogna našoj Ostanite u kući provodi se bez policijskog sata. No, svako nepotrebno kretanje i grupisanje podliježe sankcionisanju. Svaki građanin ima pravo da se kreće radi 6 potreba unutar vremena koje odredi za to. Svaki građanin uz sebe nosi potvrdu koju sam izradi i ličnu kartu. U potvrdi navodi vrijeme koje mu je potrebno, bilo za nabavke, banku, doktora, pomoć ljudima, ili rekreaciju koja uključuje i šetanje ljubimaca. To može praktikovati maksimalno dvoje ljudi, a i oni se moraju držati razmaka 1,5 metara. Dakle ništa epohalno u odnosu na nas. Trebalo im je dvije nedelje prilagođavanja građana, imali su i seobe iz gradova u provinciju i nazad, ali u poslednje dvije nedelje vrlo disciplinovano provode svoju politiku.

Dakle, dragi čitaoci, ko hoće da se zabavi u vrijeme produženog kućnog boravka, a da ostane u svijetu korone, može da nađe obilje brojčanih izazova na samo jednom veb sajtu. Uz sve to može lako da shvati koje politike efikasno rade, a koje ne. Uglavnom ja sam došao do zaključka da svaka mjera mora da bude osmišljena i da joj treba od 7 do 10 dana da se uhoda. Uživajte!

ISTOK/Slaviša Raković

CATEGORIES
Share This

COMMENTS