Luciferov rulet: Izdaja Ulcinjskog Eliota Nesa

Luciferov rulet: Izdaja Ulcinjskog Eliota Nesa

Da. Sve je jasno. Sve ide po scenariju, kako smo pretpostavili nakon mučnog ambijenta i rafalne paljbe vladajuće koalicije po svom mandataru prilikom izglasavanja aktuelne vlade. Bilo je potrebno samo vreme da se zametne trag, da se štošta preumi, zaboravi, iskompromituje, zabašuri i naravno, amortizuje ili relativizuje sve ono što je Đukanović sa svojom klikom činio tri decenije.

Činjenica je da se Krivokapić nije snašao i pored razapinjanja na više strana. Trčanje od crkve do ambasada poprilično ga je iscrpelo. Izjalovila mu se ideja da uskoči u mantiju pravoslavnog mudraca. Imao je sjajnu perspektivu ali u duelu sa prevejanim liscima on i njegov neiskusni tim, sa par energičnih pojedinaca poput Vesne Bratić i projektovanim Abazovićem, dobroćudni premijer nije imao šanse.
Zvuči sarkastično, Krivokapić je sa tamnim naočarima i belim štapom postao tužni pajac u cirkusu čijem opstanku je i sam dao solidan doprinos.
Zdravko Krivokapić je, formirajući vladu takozvanih eksperata, čije trajanje je u samom startu oročeno na godinu i kusur dana, podlegao uceni Dritana Abazovića, smatrajući, slepo i kratkoročno, da će takvim izborom imati veći autoritet od onog da su ministri birani iz političkih stranaka. Izolujući premijera iz koalicije, na čijem čelu se našao zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, raspirujući sukob sa Demokratskim frontom kao najačom koalicijom u pobedničkom taboru, Dritan Abazović i njegovi pokrovitelji su obavili pola posla.

Osim fiktivno-kurtoazne i imperativno postavljene podrške ambasadorke SAD i ambasadora Nemačke, Krivokapić od početka mandata nije uspeo da pridobije nijednog saveznika. Zbog nesmotrenih izjava sukobio se sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, odugovlačenjem da potpiše Temeljni ugovor zamerio se vrhu Srpske pravoslavne crkve, nastavio antirusku politiku zvanične Podgorice, obezbedio kontinuitet spoljne politike i unutrašnjih tokova crnog novca prethodne vlasti…

Uz evidentnu nesnalažljivost, Krivokapić tokom celog mandata pokazuje političku dezorijentisanost. Umišljeno se šireći na “vratima istorije”, začikava lidere DF, ubeđen da niko nije spreman za neizvesne vanredne izbore i slepo sledi selektivnog Dritana Abazovića u ulozi ulcinjskog Nesa Eliota, koji kontroliše kompletan represivni i bezbednosni aparat.

Najnovije zaplena kokaina u magacinu kompanije “Voli”, čiji je vlasnik Đukanovićev intimus Dragan Bokan (koji nije uhapšen, za razliku od Budimira i Tamare Krstović u čijem magacinu je zaplenjena tona i četiristo kilograma kokaina), pokazuje da je Dritan Abazović, ako nije uzeo pare, kako ga optužuju, samo izvršitelj sa ograničenim ovlašćenjima.

Što se tiče izdaje volje birača, uvijene u oblandu manjinske vlade sa manjinama (dobro zvuči) i uz podršku DPS-a – ona je evidentna i pripada drugoj fazi scenarija. Treća je, po istom scenariju, cepanje DPS- a na dva dela: na malo flekave i na uprljane do grla.

Isflekana frakcija će postati prihvatljiva za rekonstrukciju manjinske vlade, što će ujedno značiti i aboliciju mnogih funkcionera, članova, finansijera DPS-a kao i biznismena bliskih toj kleptokratskoj organizaciji, pod čijom vladavinom je Crna Gora postala Mala Kolumbija.

Pari i mnogo pari
“Ne za pari, već za mnogo pari”, kažu Bugari.
Iskustvo nas uči da je izdaja uvek motivisana strahom ili pohlepom za novcem ili određenim kapacitetom moći.
Rekapitulirajući prethodni turbulentni period vlade,
Abazovićeva igra sa vremenom je više nego očigledna i odvijala se u dve marketinške etape.
”Spašavanje” Crne Gore iz kandži kriminala i borba protiv takozvanih nacionalista i kleronacionalista, što je suštinski namera da se Srbima i SPC u Crnoj Gori uskrati bilo kakav nivo vladavine i odlučivanja.
Treći krak prve demokratske vlasti, Skupština Crne Gore, do sada je besprekorno odigrala svoj deo scenarija. Opstrukcije oko donošenja suštinskih zakona iz ove pozicije ne izgledaju kao deo borbe za što bolja rešenja u interesu građana, već deo scenarija koji obezbeđuje stabilnost ravnoteže nemoći, kojom upravlja svemoćni Dritan Abazović, čiji će prvi liderski potez u novoj vladi biti pristupanje Crne Gore mini šengenu, gde će se, po svoj prilici, privezati brod za članstvo u Evropskoj uniji.
Donošenje ključnog Zakona o tužilaštvu i tužilačkom savetu, prema optužbama DF opstruisao je Aleksa Bečić, predsednik Skupštine Crne Gore, koji je odavno tipovan za novog lidera, dok bi njegove demokrate kao multikulturalna, multikonfesionalna i multinacionalna stranka, usisale dobar deo članstva i birača DPS-a. Otud je iznenađujući njegov sukob sa favorizovanim Abazovićem. Bečić se, po svoj prilici, nakon boravka kod Vaseljenskog patrijarha, namerno suprotstavio Abazoviću, investirjući u četvrtu fazu ovog projekta.
Sve navedeno ostavlja dojam da svako, uključujući naivnog Krivokapića ima svoju ulogu u predstavi demokratska denominacija Crne Gore.
Bečić, kao tolerantna, opšteprihvatljiva i umerena, politički perspektivna ličnost, veoma je atraktivna udavača nakon treće faze.
Neuobičajena poseta Predsednika Skupštine ostavila je prostor za mnoge špekulacije, od lobiranja za samostalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori do “priprema da Crna Gora postane centar ekumenizma“, što je svojevremeno nagovestio i rimski Papa, a našta podseća Čejo, nepokolebljivi i borac za zdravo društvo bez tajnih zajednica, javnih izdaja i enormnih pljački.
Bečićeva ničim izazvana poseta Vaseljenskom patrijarhu propraćena je raznim špekulacijama i u grčkoj štampi.

Uz usvajanje više tradiciji suprotstavljenih zakona, uključujući i onaj o istopolnim zajednicama, nova vlast je nastavila kontinuitet razbijanja tradicionalnih vrednosti.

Crna Gora će postati Ekumenski centar, kako je svojevremeno najavio Papa:

“Sada je jasno koga su kabalisti izabrali da u Crnoj Gori vodi ovaj projekat. Bečić u svom izbornom filmu slučajno nije nosio skalameriju sa Davidovom zvezdom, polumesecom i nekakvim krstom”, upozorava moj sagovornik uveren da većina aktera samo sprovodi zacrtanu agendu koja će obezbediti požarne stepenice za spasavanje Mila Đukanovića i njegove hobotnice

Mišo Vujović, FB

CATEGORIES
Share This